Vlastimil Brodský: od Rozmarného po Babí léto
REPRO: ČT

Vlastimil Brodský: od Rozmarného po Babí léto

14. 12. 2015

Byl báječným hercem i vypravěčem, jehož hlas zná už několik generací posluchačů. Vlastimil Brodský, jeden z nejslavnějších českých herců, natočil přes sto filmů a ztvárnil řadu divadelních, televizních a rozhlasových rolí. Na filmovém plátně se proslavil například ve filmech Vojtěcha Jasného Všichni dobří rodáci a ve snímcích Zdeňka Podskalského Světáci a Bílá paní. Narodil se před 95 lety, 15. prosince 1920.

Brodský, legenda slavné herecké generace, pocházel z Hrušova u Ostravy, ale největší vztah měl k Valašsku, kde se narodila jeho maminka. Jako gymnazista se s rodiči přestěhoval do Prahy a jeho koníčkem se stal tanec a step.

Jako herec exceloval ve vážných i komických rolích a získat si srdce dospělých i dětských diváků. Zatímco ti starší ocenili například jeho výkony ve filmech Rozmarné léto či Ostře sledované vlaky, ti mladší si Brodského pamatují jako krále ze seriálu Arabela nebo dědu Drchlíka ze slavných Návštěvníků.

Naposledy zazářil v roce 2001 s dalšími hvězdami a kamarády své generace – Stellou Zázvorkovou a Stanislavem Zindulkou – ve filmu Babí léto režiséra Vladimíra Michálka. Za herecké výkony v tomto snímku převzali všichni tři Českého lva.

Jeho jméno je také nerozlučně spojeno s rozhlasem – jím namluvené postavičce Hajaji v postýlkách naslouchá už třetí generace dětí.

Vlastimil Brodský odešel ze světa dobrovolně 20. dubna 2002.

 

divadlo film herecké legendy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.