Listopad byl v Klementinu nejteplejší od roku 1775
ILUSTRAČNÍ FOTO: pixabay.com

Listopad byl v Klementinu nejteplejší od roku 1775

17. 12. 2015

Letošní listopad byl v pražském Klementinu nejteplejší od začátku měření na této stanici, které se datuje od roku 1775. Meteorologové na nejstarší české stanici naměřili průměrnou měsíční teplotu 8,7 stupně Celsia, což je o 4,3 stupně více než průměr za posledních 241 let.

Meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) současně odhadují, že také prosinec 2015 se zapíše do historických tabulek jako jeden z nejteplejších v historii měření.

"V listopadu 2015 byla v Praze Klementinu naměřena průměrná měsíční teplota 8,7 stupně Celsia. Měsíc listopad se umístil na prvním místě z 241 dosavadních listopadů od roku 1775," konstatovali meteorologové. Naopak nejchladnější listopad byl v Klementinu v roce 1858 s průměrnou teplotou minus tři stupně.

V rámci celé země se letošní listopad umístil na třetím místě od roku 1961, kdy jsou průměrné teploty pro Českou republiku připravovány. Průměrná měsíční teplota 5,7 stupně byla o rovné tři stupně Celsia vyšší než dlouhodobý průměr. Primát si podržel listopad 1963, kdy se teploměr vyšplhal v průměru na 6,4 stupně.

Dosavadní teplé počasí a předpověď na nadcházející dny naznačují, že i letošní prosinec může přepisovat historické tabulky. "Letošní první dva prosincové týdny byly na našem území teplejší o přibližně čtyři stupně Celsia, než je dlouhodobý průměr," dodali meteorologové.

rekordy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(1 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.