Naše procházka do minula VIII.

Naše procházka do minula VIII.

20. 12. 2015

Posledně jsme se nacházeli v centru Prahy na Václavském náměstí, bývalém Koňském trhu. Dnes jsme přišli na největší náměstí v Praze - Karlovo, které měří 80550 m2. Pojmenováno je podle panovníka Karla IV., který ho kdysi také založil.

Patří k největším náměstím v Evropě. Jenom jeho sad a park se nachází na rozloze necelých 42000 m2. Jsou tu upravené trávníky, košaté keře, vzácné stromy ještě z minulého a předminulého století. V létě je tu příjemné posezení, v zimě se tu můžeme procházet a prohlédnout si starou barokní kašnu, která je již babičkou, je jí přes 300 let.

Jsou tu však také nádherné sochy. Socha Elišky Krásnohorské od paní Karly Vobišové. Eliška Krásnohorská, vlastním jménem Alžběta Pechová, známá česká spisovatelka, autorka dívčího románu Svéhlavička a autorka devíti libret k operám. Byla to libreta: Lejla, Břetislav, Viola, Blaník, Hubička, Tajemství, Dítě Tábora, Čertova stěna, Karel Škrta - tato libreta psala v letech 1866 - 1883. Její socha se tu nachází proto, že Eliška Krásnohorská působila jako vychovatelka ve Výrobním spolku dívek a žen v Reslově ulici. Pamatovala si ji moje babička, když chodívala Černou ulicí, kde bydlívala. Proto je její socha na Karlově náměstí.

Je tu i další busta od sochaře Gustava Zouly, známé české spisovatelky Karolíny Světlé, vlastním jménem Johanny Rottové, která bydlela také poblíž, v domě U kamenného stolu, to je roh Karlova náměstí a ulice Ječné. Karolína Světlá a Eliška Krásnohorská byly představitelky ženského hnutí na konci 19.století, byly to velké přítelkyně. Dále se tu nachází socha významného českého básníka Vítězslava Hálka, který byl vrstevníkem obou zmíněných dam. Ten však zemřel mlád ve věku 39 let na zápal pohrudnice. Mimo jiné jeho pravnučkou je slavná herečka  Jana Štěpánková. Nachází se zde i socha Jana Evangelisty Purkyně od dvou sochařů Kozáka a Štrunce. Je zde také pomník botanika Benedikta Roezla.

To vše vidíme na Karlově náměstí, pokud se postavíme v parku, vidíme před sebou Novoměstskou radnici, která má renesanční ráz a jen štíty jsou pozůstatkem gotiky. Za zmínku také stojí na protější straně Faustův dům, pojmenovaný podle Dr. Johanna Georga Fausta. Byl to alchymista, astrolog a mág. Dům je opředený tolika pověstmi. Pražané si o něm říkávali, že byl spolčený s ďáblem, to je z pověstí. V pověstech se praví, že se neúspěšně snažil vyrábět zlato . Po něm se do domu nastěhoval Mladota ze Solopysk, který byl rovněž proslulý chemickými pokusy. Půjdeme-li od Faustova domu nahoru, vejdeme do rozlehlého areálu Karlovy nemocnice s poliklinikou, ktertá patří k jedněm nejstarším nemocnicím v Praze.

A pokud se ještě vrátíme na roh Karlova náměstí a Ječné ulice, popojdeme a najdeme zde dům čp. 516/28. Na tomto domě se nachází pamětní deska, že v tomto domě psala Božena Němcová Babičku. Božena Němcvová byla rovněž vrstevnicí Karolíny Světlé a Elišky Krásnohorské, které se dožily 69 a 79 let. Zatímco Božena Němcová zemřela velmi mladá ve věku 42 let v roce 1862. Tak jsme si připomněli, kdo se Karlovým náměstím procházíval. Karlovo náměstí již patří do území Prahy 2 - Nové město.

Tak příště půjdeme dál...

cestování historie Praha
Hodnocení:
(4 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.