Doktor Živago odhalil hrůzy bolševického systému
ILUSTRAČNÍ FOTO: fdb.cz

Doktor Živago odhalil hrůzy bolševického systému

21. 12. 2015

Americký velkofilm Doktor Živago, natočený podle stejnojmenného románu ruského spisovatele Borise Pasternaka, byl v Sovětském svazu zakázán. Odhaloval zrůdnosti, k nimž v SSSR docházelo ve jménu takzvaného rovnostářského a spravedlivého světa. V hlavních rolích výjimečného filmu, který získal pět Oscarů, excelovali Omar Sharif, Julie Christieová či Geraldine Chaplinová.

Premiéru měl přesně před půlstoletím – 22. prosince 1965. V roce 1998 skončil film v žebříčku 100 nejlepších amerických filmů, který sestavil Americký filmový institut, na 39. místě. V Rusku se však dočkal oficiální premiéry až v dubnu 1994.

Ruský básník a spisovatel Boris Pasternak svůj román Doktor Živago, který se odehrává v Rusku za první světové války a bolševické revoluce, dokončil v roce 1956. V témže roce byl sice odsouzen Stalinův kult osobnosti, v Sovětském svazu však kniha, která byla shledána "ideologicky škodlivou", nevyšla. Rukopis byl o rok později propašován do Itálie a přeložen do 18 jazyků. V roce 1958 byla autorovi udělena Nobelova cena za literaturu, Pasternak ji však pod nátlakem a kvůli výhrůžkám sovětských úřadů musel odmítnout.

Scenáristického přepisu románu se ujal Robert Bolt, s nímž režisér David Lean spolupracoval již na svém předchozím snímku Lawrence z Arábie. Freska se odehrává na pozadí zvěrstev první světové války, bolševické revoluce i ruské občanské války, jež jsou nahlíženy idealistickýma očima "lékaře s duší básníka" Jurije Živaga.

Introvertní humanista v předrevolučním Rusku poznává životní lásku Laru, krásnou dceru moskevské krejčové a pozdější manželku zaníceného revolucionáře. Ačkoli je Živago také zadaný, jejich osudy se během krvavých bojů, ideologického fanatismu i politických proměn několikrát vzájemně protnou a zase rozdělí.

film komunismus SSSR
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.