Kladrubský hřebčín vystaví kočár z pohádky Tři oříšky pro Popelku
ILUSTRAČNÍ FOTO: ČT

Kladrubský hřebčín vystaví kočár z pohádky Tři oříšky pro Popelku

23. 12. 2015

Hřebčín v Kladrubech nad Labem na Pardubicku se o víkendu mimořádně otevře veřejnosti. Návštěvníci si prohlédnou zrekonstruované stáje, postrojovnu a kočárovnu. Výjimečně bude také k vidění kočár z filmu Tři oříšky pro Popelku.

"Kočár ještě nebyl vystaven, dosud jsme jej používali pro naše vyjížďky," řekl zástupce hřebčína Pavel Douša.

Hřebčín zapůjčil pro natáčení populární pohádky kočár a sáně z přelomu 19. a 20. století. Sáně se nakonec ve filmu neobjevily, kočárem jeli v jedné ze scén král s královnou v doprovodu šaška a chrtů.

Pro děti bude v sobotu i v neděli připravena vánoční tvořivá dílna, kde si budou moci vyrobit vlastní dekorace a ozdoby. Každý dětský návštěvník, který přinese koním vánoční dárek, tvrdý chléb, jablko či mrkev, bude mít vstup na prohlídkový okruh zdarma.

"Návštěvníci mohou spatřit chovné klisny, které se po rekonstrukci jako poslední vrátily do hlavního kladrubského areálu. V nabídce je i prohlídka nové postrojovny a kočárovny s desítkou výjimečných kočárů a sání," uvedl Douša.

Opravy hřebčína stály i s novými expozicemi 350 milionů korun. První sezonu v opravených prostorách hřebčín zahájí v dubnu příštího roku. Návštěvníci poté uvidí lesovnu se sedlářskou dílnou a simulátorem jízdy se spřežením, vodárenskou věž, kostel svatého Václava a Leopolda i interiéry zámku, kde jim průvodci představí historii chovu koní nebo rod Habsburků, který hřebčín vlastnil.

naše tipy pohádky Vánoce výstavy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.7 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.