Rekordně teplé Vánoce ničí provozovatele horských hotelů a sjezdovek
ILUSTRAČNÍ FOTO: wikimedia.org

Rekordně teplé Vánoce ničí provozovatele horských hotelů a sjezdovek

25. 12. 2015

Už je to zcela jasné, letošní Vánoce proběhnou za nebývale vysokých teplot. Dosavadní maxima lze očekávat i na Štěpána, ale také v dalších dnech – podle předpovědi bude přes den až 14 stupňů Celsia. Ochlazovat se sice má postupně až začátkem příštího roku, ovšem i tato předpověď je značně nejistá.

Teplé počasí dopadá především na provozovatele skiareálů, horských hotelů a penzionů, kteří investovali značné prostředky do zkvalitnění služeb. Jenže při takto vysoké teplotě není možné uměle zasněžovat sjezdovky a lidé hromadně odhlašují své vánoční nebo novoroční pobyty.

Sníh na sjezdových tratích v několika málo otevřených lyžařských areálech Krkonoš a Orlických hor stále ubývá. Střediska omezila provoz na minimum, zájem lyžařů je sporadický. Například v Janských Lázních a Peci pod Sněžkou, kde sněhu bývalo vždy dost, jsou v provozu pouze dvě sjezdové tratě.

"Jezdí nám v Janských Lázních jen 800 metrů sjezdovky Anděl a v Peci Zahrádky. Vzhlížíme k avizovanému ochlazení od 28. prosince, abychom co nejdříve nasněžili sjezdovky," uvedl Petr Hynek ze SkiResortu Černá hora - Pec Hynek. Podle něj by areály mohly být zprovozněny alespoň z poloviny kolem 30. a 31. prosince. Ovšem vše samozřejmě záleží na počasí.

Rozčarováni jsou i další provozovatelé krkonošských středisek. Ve Špindlerově Mlýně jsou zatím v provozu mokré sjezdovky Modrá, Nová Hromovka a také Malý hank ve Svatém Petru. Lyžovat je také možné na dolní části sjezdovky Stoh a takzvané Cvičné louce na Horních Mísečkách. "Podmínky se stále zhoršují, navíc začalo pršet a je mlha. Lidé se rozhodně nehrnou, každý se snaží najít si alespoň nějaký jiný program," řekl Zdeněk Spilka z lyžařského areálu ve Špindlerově Mlýně.

V Orlických horách je otevřena jediná červená sjezdovka s 30 centimetry sněhu v Říčkách na Rychnovsku. Další areály v Deštném, Červené Vodě nebo Dolní Moravě zatím provoz nezahájily a čekají na ochlazení. Středisko v Dolní Moravě původně chtělo sezonu spustit v sobotu, nyní však termín posunulo nejdříve na konec roku.

Podobná situace panuje i v Jizerských horách. V Libereckém kraji jsou mimo provoz všechny lyžařské areály, příjmy z vánočních prázdnin přitom představují až čtvrtinu ročních tržeb skiareálů. Propad se některá střediska snaží zmírnit spuštěním lanovek v takzvaném letním provozu. Pro pěší je k dispozici lanová dráha na Čertově hoře v Harrachově v Krkonoších i lanovka v nedaleké Rokytnici nad Jizerou.

 

hory lyžování
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.