Máme rádi zvířata: Nebeský úsměv
Ilustrační foto: pinterest.com

Máme rádi zvířata: Nebeský úsměv

27. 12. 2015

Až narodím se ptáčkem

s malinkým zobáčkem

Bude konec smutku

když postavíš mi budku

Našim půvabným ženám

na i60 zamávám

Pro Tvůj úsměv na líčku

zazpívám Ti písničku

 

Má otázka dne pro čtenáře:

Chtěli byste se v příštím životě narodit ptákem? Pokud ano, tak kterým a proč?

Začnu u sebe. Myslím, že z úvodních veršíků již tušíte moji odpověď. Ano, konečně bych se zbavil svých nepříjemných pocitů ve výškách - (nejen v letadle, i na vyšším žebříku). Ale jen jako sameček, nebavilo by mě totiž sedět na vejcích. (Zdržte se, prosím, vulgárnějších asociací, které se nabízejí). Ovšem přál bych si, abych uměl zpívat a ne jenom krákat či skřehotat. Anebo dokonce jen něco papouškovat …

 

Mohlo by vás zajímat ...

1. K dobré náladě stačí pět minut ptačího zpěvu denně
Pouhých pět minut naslouchání ptačího zpěvu denně pomůže člověku překonat chmurné nálady vzniklé nepříznivým počasím. Zvláště okolo nejkratšího dne v roce bývají deprese nejobvyklejší a ptačí zpěv je podle přírodovědců úžasný lék. Krmítko za oknem vám tak s trochou nadsázky může pomoci překonat zimu v dobrém duševním zdraví.
Video s více ukázkami ptačího zpěvu (klikněte za pár vteřin na „přeskočit reklamu“) zde.

2. Ptačí zpěv: Jak se opeření hudebníci učí svému umění?
Velmi hezké ptačí povídání od paní Jany Bucharové (Receptář.cz). Z obsahu: Ptačí rozhovory. Před koncertem je třeba cvičit. Flétna v hrdle. Opeřenci s amplionem. Umělec v černém. Zpěv pro radost? Opeřený orchestr. Ptačí nářečí. Mistři imitace. Proč ranní ptáče zpívá s rozedněním? Podívejte se zde.

A pro milovníky ptactva  jsou u článku ještě funkční odkazy na články související, od stejné autorky: Jak se staví ptačí hnízdo? A kdo možná hnízdí u vás na zahradě? Návrat bílého čápa. Vlaštovky se vrací domů. Skřivánek zpívá na nebi, hnízdí na zemi: Jak žije skřivan polní? Špaček je upovídaný pták. Labutě bílé i černé, silné i něžné, tiché i zpěvné. Ptáci na zahradě: Jaké keře a stromy vysadit, aby u nás zpívali a hnízdili? Jak žijí dravci, vládci vzduchu? Rorýsi žijí i spí v letu. Pouze pro hnízdění potřebují útočiště…Ptačí budky, dobrodiní pro ptáky i zahradu: výroba, rozměry, vyvěšování. Ptačí rodinka pod naší střechou. Skřivan lesní krásou zpěvu předčí slavíka. Kde jej můžete slyšet?

3. I ptáci mají svá nářečí + Ptačí zpěv je především součástí námluv
Video ČT - rozhovor s ornitologem zde.

4. Poznáváme hlasy ptáků – internetová hra pro děti i dospělé.
(Chce to potom kliknout na tlačítko „obrázek - zvuk“). Podívejte se zde.

5. Ach jo
Papoušek ničil na hřbitově květiny.  Když ho chytili, ozvalo se „ach jo“. Mluvící papoušek Žako překvapil lidi na hřbitově v Kuklenách v Hradci Králové. Poskakoval po hrobech a ničil květinovou výzdobu. Lidí se nebál. Byl dokonce tak zvědavý, že ženám, které zde upravovaly hroby, nakukoval do odložených tašek. Papouška odchytil strážník, který se na to specializuje. Žako byl opravdu krásný a sympatický, povídal si i se strážníky. Prima kluk, musí s ním být legrace. Papouškem bych ale být nechtěl, pochybuji, že umí pořádně zpívat. Celý článek zde.

6. Opilí ptáci zpívají rádi a často, není jim však rozumět, zjistili vědci
Možnost, že by se ptáci opili, není teoretická - v přírodě se objevuje hodně zkvašených bobulí. Vědci by proto chtěli zkoumat společné znaky lidského chování a dojít k prapůvodu příbuznosti živých tvorů. Celý článek z HOBBY.cz je zde.

 

 Tak na zdraví, kamaráde. Ale bacha - abys pak trefil domů! Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš?“

Autoři: Karel Svoboda, Jiří Štaidl. Třeba vám to v příštím životě zazpívám jako Karel Gott.

 

 

 

 

Můj příběh příroda
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.