Knihy džunglí spisovatele Rudyarda Kiplinga zná celý svět
REPRO: The Jungle Book

Knihy džunglí spisovatele Rudyarda Kiplinga zná celý svět

30. 12. 2015

Kdo by neznal „povinnou“ dětskou četbu o indickém chlapci Mauglím, kterého chce sežrat krutý tygr Šer Chán. Dítě je však zachráněno vlčí smečkou vedenou samotářským Akélou…

Britského básníka, prozaika a novináře Rudyarda Kiplinga, který se narodil před 150 lety, 30. prosince 1865, v indické Bombaji, nejvíce proslavila právě tato dvoudílná sbírka dobrodružných povídek a novel pro děti Knihy džunglí. V roce 1907 mu byla jako prvnímu britskému spisovateli udělena Nobelova cenu za literaturu ("za pozorovací talent, originální představivost jakož i mužnou sílu idejí a umění kresby"), jíž je dosud nejmladším laureátem.

Kipling prožil dětství v Indii, kde jeho otec pracoval pro britskou koloniální správu. Později podnikl cesty do Číny, Japonska či USA. Ve svých dílech opěvoval sílu britského impéria, líčil život koloniálních vojáků v Indii, a pomohl tak "objevit" tuto exotickou zemi. Později byl proto často označován za horlivého zastánce kolonialismu, ale nikdo mu nemohl upřít talent velkého vypravěče.

S přibývajícími léty jeho popularita klesala, navíc velmi těžce nesl smrt svého syna Johna na bojišti 1. světové války. Jeho osud zachycuje film "Legenda o mém synovi".

Rudyard Kipling zemřel na mozkovou mrtvici v lednu 1936 v 70 letech.

 

knihy spisovatelé
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.