Odhalování sochy. Aneb stalo se o Vánocích
Náš živý betlém. FOTO: archiv autorky

Odhalování sochy. Aneb stalo se o Vánocích

4. 1. 2016

Vážení přátelé. Dovolte, abych se vrátila ještě k letošním Vánocům. I když Vánoce byly u nás celkem klidné, nevylučovalo to úžasné zážitky, které stále ještě doznívají. Nějak mne posedla múza psaní.

Bylo krásné, když část naší rodiny se převtělila do živého betlému! Narodila se nám totiž nedávno naše malá Esterka a tímto rodinným aktem, symbolicky a s velikou láskou jsme ji přivítali do tohoto šíroširého světa. Netušili jsme, k čemu všemu se může hodit například starý, ale vypraný jutový pytel od brambor, vyřazené beránčí koberečky či brokátové šátky a šaty z truhly po mamince! Ta by byla šťastná, kdyby nás tu tak viděla pospolu! A vlastně, vždyť nás viděla, byla tu s námi i s Tátou bohémem! Vím to.

Ráda bych se s vámi rozdělila i o jeden další, nevšední zážitek. Není zase tak obvyklé odhalovat na zahradě sochu, natož když se jedná o sochu boha. Tajemná socha byla zahalená do bílého prostěradla a převázaná červenou stuhou s mašlí. Skoro všichni jsme se domnívali, že půjde nejspíš o recesi, zřejmě trpajzlíka se špičatou čepičkou. Ale to by zase nekorespondovalo s vkusem aktérů, kamarádů, kteří nás na toto vánoční setkání pozvali. Odhalováním sochy byl pověřen muž mně nejmilejší. Přiznal, že má docela trému, nikdy totiž žádnou sochu neodhaloval. On první viděl, co se pod prostěradlem skrývá. 

Bůh Ganéša!

Ganéša je hinduistický bůh blahobytu a moudrosti. Pomáhá též s psaním a s jinými umě­leckými projekty. To je bomba, že! 

Ganéša je vlastně tady i pro nás, vážení íčkaři! Ganéša pomáhá:
s blahobytem
s uměleckými projekty
s domácím klidem a souladem
s překonáváním překážek
s moudrostí
s psaním!!!

Že Ganéša přináší blahobyt a bohatství jsem věděla již dříve, malou sošku jsem si přivezla z Filipín, ale že pomáhá s psaním a s uměleckými projekty byla pro mne opravdu novinka. Taková příjemná novinka. 

Ganéša říká, cituji: „Vidím, že všechny překážky lze překonat. Spíše bych však mohl říci, že vůbec žádné překážky nevidím, a to je důležité. Všechny překážky jste si na vaši cestu postavili sami. Představují vaše rozhodnutí, že budete mít před další cestou strach. Vrháte svůj strach kupředu, promítáte myšlenky do budoucnosti a bojíte se, že se může to či ono stát. Vaše obavy z budoucnosti vytvořily zátarasy a slepé uličky, na kterépak budete na budoucí cestě narážet. Nemějte však obavy, jsou to jen vaše vlastní výtvory a můžete je vůlí odstranit."

Ganéša odstraňuje překážky z cesty každému, kdo ho o to požádá. Ničí vše, co by nám mohlo stát v cestě. Představte si ochočeného slona, který jde po stezce před námi a ušlapává křoví, abyste mohli bez potíží projít. Se svojí neochvějnou vírou v dobro a lásku pomůže každému.

Takový je Ganéša.

Věřme, že půjde před námi i v novém roce 2016.

Neznali jste Ganéšu, přátelé? Nevadí. Nyní ho již znáte. Ganéša má sloní hlavu a my již víme proč. Klekla jsem si ke Ganéšovi na trávník, položila jsem svojí dlaň na jeho dlaň a požádala o štěstí.

A historie vzniku sochy? Jistý indický jogín a umělec neměl peníze na cestu letadlem zpět domů do Indie. A tak kamarádům nabídl vytvořit vlastníma rukama a srdcem toto nevšední dílo. Nyní je již autor sochy v Indii, ve zdech kláštera, a jeho Ganéša je připraven rozdávat blahobyt a štěstí tady u nás v Praze. Stačí jen požádat a mít čistou duši.

Subham astu sarva džagatám.

Šťastny ať jsou všechny bytosti.

betlém Moje próza Vánoce
Hodnocení:
(4.5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.