Tak konečně, lyžaři si začínají užívat vymodlený sníh
ILUSTRAČNÍ FOTO: pixabay.com

Tak konečně, lyžaři si začínají užívat vymodlený sníh

3. 1. 2016

Příznivci sněhu a lyžování se konečně dočkali. V Krkonoších a v Orlických horách o novoročním víkendu lyžovaly tisíce lidí. Na některých lanovkách a vlecích si však lyžaři museli vystát dlouhé fronty.

Dosavadní omezené lyžování jen na části sjezdovek by mělo brzy skončit. Díky silným mrazům vlekaři využívají naplno zasněžovací techniky a budou otevírat další sjezdovky. V neděli se poprvé lyžovalo v Herlíkovicích u Vrchlabí. V sobotu se otevřely sjezdovky v Deštném v Orlických horách, Červené Vodě a krkonošské Velké Úpě.

Ve SkiResortu Černá hora - Pec v sobotu a v neděli denně lyžovalo 4000 až 5000 lidí. "Od pondělí na Černé hoře otevřeme sjezdovku Černohorská až k dolní stanici kabinové lanovky a spustíme i lanovku Protěž. V Peci pod Sněžkou se otevře červená sjezdovka na Hnědém vrchu. Celkem bude ve SkiResortu otevřeno přes 11 kilometrů sjezdovek," řekl ředitel SkiResortu Petr Hynek. Od úterý by chtěl SkiResort otevřít středisko Černý Důl.

V největším krkonošském středisku Špindlerův Mlýn v sobotu rozšířili lyžování o 1,5 kilometru dlouhou sjezdovku Machytka na Horních Mísečkách. Celkem se jezdí asi na devíti kilometrech sjezdovek s deseti až 40 centimetry technického sněhu. V tomto týdnu chce Skiareál otevřít červené sjezdovky ve Svatém Petru a na Medvědíně, připravuje také zahájení provozu areálu Labská. Na dalším rozšiřování sjezdových tratí pracují také v Mladých Bukách, Malé Úpě a Strážném.

V Říčkách v Orlických horách otevřeli modrou sjezdovku a spolu s dosud otevřenou červenou sjezdovkou středisko nabízí téměř tři kilometry sjezdovek. Vlekaři v Říčkách se nyní chystají přesunout sněžná děla na černou sjezdovku. V sousedním Deštném se lyžuje na modré turistické sjezdovce.

V Pardubickém kraji v sobotu zahájilo sezonu orlické středisko Červená Voda, kde se rozjela čtyřsedačková lanovka. Otevřená tam je 2150 metrů dlouhá sjezdovka Mlýnická. Od pátku se lyžuje i v Dolní Moravě v Králickém Sněžníku. Lyžaři tam zatím mají k dispozici 2,5 kilometru sjezdovek, od pondělí by měla být v provozu další sjezdovka zvaná Slamník.

To lyžařské areály v Karlovarském a Plzeňském kraji se na spuštění provozu teprve připravují. První lyžaře už přivítal areál Novako na Božím Daru, v úterý se otevře skiareál na Bublavě a opětovně spustí provoz areál na Klínovci. Se zasněžováním začal areál Plešivec, pokračuje se i na šumavském Špičáku.

Lyžařské areály v Beskydech se během prodlouženého víkendu snažily využít výrazného ochlazení a dále zasněžovat. Přestože vleky už mají v provozu, návštěvnost zatím není nějak vysoká. Na vině podle provozovatelů může být i aktuální nepříliš příznivé počasí ve městech.

Oblíbené středisko v Bílé na Frýdecko-Místecku během posledních tří dnů navštívilo asi 2000 lidí. "Z hlediska provozu se situace určitě zlepšila. Od sobotních 13:00 jezdíme už i na lanovce," řekl vedoucí areálu Jaroslav Vrzgula. Areál je aktuálně v provozu zhruba z 50 procent. Fungují dvě sjezdovky u lanovky a protější sjezdovka za hotelem.

hory lyžování sport
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.