Ladislav Stroupežnický: zakladatel divadelního realismu
REPRO: ČT

Ladislav Stroupežnický: zakladatel divadelního realismu

5. 1. 2016

Do historie českého divadla se zapsal nejen jako náročný dramaturg první scény, ale také jako autor dodnes hraných her. Nejznámější jsou bezesporu Naši furiantu, v nichž přenesl na jeviště realistický obraz tehdejší vesnice, rodných Cerhonic. Napsal i dramata Zvíkovský rarášek či Paní mincmistrová.

Před 160 lety, 6. ledna 1850, se v jihočeských Cerhonicích narodil dramatik a první dramaturg Národního divadla Ladislav Stroupežnický.

Stroupežnický vyšel ze skromných počátků, už po dvou třídách písecké reálky nastoupil ke svému otci, správci velkostatku. V sedmnácti letech se ale jeho život změnil, když se v sebevražedném úmyslu postřelil a zmrzačil v obličeji.

Do sebe uzavřený mladík našel východisko v literatuře. Jeho první divadelní hry sice nebyly příliš úspěšné, ale přesto ovlivnily jeho jmenování dramaturgem Národního divadla. Stroupežnický, považovaný za zakladatele českého jevištního realismu, zemřel v srpnu 1892 v Praze.

 

divadlo Národní divadlo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...