Dieta bez tuků je nesmysl, ukazují nové výzkumy
ILUSTRAČNÍ FOTO: pixabay.com

Dieta bez tuků je nesmysl, ukazují nové výzkumy

6. 1. 2016

Lidé, kteří chtějí zhubnout, by se měli přestat vyhýbat vysoce kalorickým tukům, protože jim mohou pomoci shodit více kilogramů. Tvrdí to doktor David Ludwig, odborník na výživu z Harvadovy univerzity. Mnoho diet je podle něj odsouzeno k neúspěchu, protože jsou příliš přísné a neobsahují dostatek tuků.

Snaha vyřadit z jídelníčku tuky a nahradit je uhlovodany způsobuje podle Ludwiga hlad a přepne tělo do "módu hladovění". Ve své nové knize Always Hungry? (Pořád hladoví?), vysvětluje, že když se to stane, tělo se bouří a znovu začne kila nabírat, což vede k známému jo-jo efektu.

Diety zaměřené na nízký obsah tuku, které byly v oblibě v 70. letech, podle Ludwiga nejen rozdmýchaly epidemii obezity, ale také přispěly ke kardiovaskulárním chorobám.

"Představa, že všechny kalorie jsou si rovny a vysoce kalorické tuky je lepší nahradit jinými kaloriemi, je opravdu scestná," míní Ludwig. Touto problematikou se zabývá už 20 let a chce ukázat, že není správný názor, podle něhož je nízkotučná strava pro člověka lepší.

Ve své knize cituje například studii z roku 2012, podle níž titíž lidé spálili denně o 325 kalorií méně, když jedli nízkotučnou stravu, než když konzumovali stravu se středním až vysokým obsahem tuku, jako je například středomořská strava. Obsah přijaté energie přitom byl stejný.

To je důsledkem toho, že tělo začne v "módu hladovění" šetřit energetické zásoby, což je pozůstatek dávného boje o potravu z dob, kdy jí byl nedostatek. Tajemství zapuzení hladu na co nejdelší dobu podle Ludwiga spočívá v konzumaci lahodných a vydatných jídel.

Společně s manželkou-šéfkuchařkou vytvořili celou řadu receptů na vhodná jídla, jako jsou například křehké jehněčí nožičky, pastevecký koláč s květákovou náplní či steakový salát s dresinkem z modrého sýra. Dezerty pak doporučuje přelít domácí omáčkou z tmavé čokolády nebo smetany, ovšem bez přidaného cukru. Příjem cukrů a rafinovaných uhlovodanů doporučuje snížit.

S Ludwigovou teorií souhlasí například londýnský kardiolog a poradce Národního fóra pro obezitu doktor Aseem Malhotra. "Nízkotučná strava se stala jednou z největších katastrof moderní medicíny a podle mě podpořila epidemii obezity. Je čas, abychom přestali počítat kalorie a začali jíst skutečné jídlo," dodal Malhort.

dieta nadváha obezita
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.