Ještě pár slov o Vánocích
ILUSTRAČNÍ FOTO: pixabay.com

Ještě pár slov o Vánocích

7. 1. 2016

Tři králové složili své dary k nohám novorozeného roku. Zanechali na vratech tři magická písmenka K+M+B a je se vším všudy po Vánocích. Umělé stromečky sklapneme jako deštníky a schováme do krabic pod postelí, odkud je zase za rok vytáhneme. Jak snadné a nenáročné na úklid!

S tímto zjednodušeným přístupem k Vánocům se nehodlám nikdy smířit. Můj stromeček je nefalšovaný, zelený a voňavý. Roste mi jich pro tuto vánoční radost na chalupě ještě dost na to, abych je vyměnila za čínské bratránky.

Na podzim si "své vyvolené" označím barevnými pentličkami, abych je, zachumlané do sněhové peřiny, před Vánocemi našla. Jsou to často utlačované chudinky, kterým se ve shluku dalších jim podobných nepodařilo dorůst do krásy. Nemají větve ve správných úhlech, mají větve jen někde, nemají je, kde by je člověk očekával, urostly jim dvě špičky, nebo narostly ve stísněných podmínkách "do placata".

Ty mám nejraději. Dají se snadno postavit do rohu a nezabírají v malém bytě velký prostor.Oděny do vánočního šatu se z "popelek" jako zázrakem stávají krásky. Stromeček zavoní a jsou opravdové Vánoce.

Budu si hýčkat jejich kouzlo ještě pár dnů. Stromeček "drží" a dělá mi zvláště po večerech radost. Až jehličí ovládne prostor na koberci pod ním, s velkou péčí, téměř obřadně, mu odeberu všechny ozdoby do poslední stříbrné nitky a poděkuji mu. Zapálím naposledy vánoční svíčky a zasním se u vánoční hudby.

Nesklapnu Vánoce jako deštník. Rozloučím se jen z jejich vůní a budu se těšit nadějí, že si to za rok zopakuji.

 

P.S. jako malý dodatek pro ochránce přírody a jiné strážce pořádku: Náletové stromečky pro tuto potřebu beru ze svých pozemků. Většina z nich skončí dříve či později jako palivo. Odstrojený stromeček jsem ještě donedávna vozila zpět na chalupu, a tam s ním zatopila. Teď nechávám tuto práci "popelářům", když si je poctivě platím.

Tři králové Vánoce vánoční strom
Hodnocení:
(4.8 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.