Loď Calypso oceánografa Cousteaua opět vypluje na moře
ILUSTRAČNÍ FOTO: wikimedia.org

Loď Calypso oceánografa Cousteaua opět vypluje na moře

8. 1. 2016

Calypso, loď francouzského oceánografa Jacquesa-Yvesa Cousteaua, která mnoho let chátrá v bretaňském přístavu Concarneau, by měla během roku 2017 opět vyplout na moře. Oznámilo to francouzské sdružení Equipe Cousteau, kterému plavidlo patří a jemuž se dosud nedařilo loď opravit kvůli různým majetkovým a finančním problémům.

"Domníváme se, že potrvá 12 až 18 měsíců, než Calypso bude s to plout. Naším cílem je loď zcela opravit, aby opět plula jako velvyslankyně oceánů, jak si Cousteau přál," sdělilo sdružení. Ujistilo, že díky štědrým dárcům má již dost peněz na opravu slavného plavidla.

Cousteau přestavěl bývalou minolovku na plovoucí výzkumnou stanici s nejmodernějším vybavením a od roku 1950 se s ní vydával na výpravy po světových oceánech a zprostředkovával pomocí kamery podmořský svět milionům lidí na světě. V roce 1996 se Calypso srazila s rybářským člunem v Singapuru, který využívala jako základnu. Pak byla odtažena do Francie, kde vystřídala několik přístavů.

Jacques-Yves Cousteau zemřel v roce 1997 ve věku 87 let. Proslavily ho dokumentární filmy, především Svět ticha, a televizní seriál Podmořský svět Jacquesa-Yvesa Cousteaua.

lodě objevitelé zajímavosti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%