Herec Tomáš Töpfer slaví pětašedesátiny
ILUSTRAČNÍ FOTO: ČT

Herec Tomáš Töpfer slaví pětašedesátiny

9. 1. 2016

Tomáš Töpfer se do nejširšího povědomí dostal až po čtyřicítce jako doktor Král v seriálu Život na zámku a vrchní strážmistr Arazím v Četnických humoreskách. V té době ale měl za sebou již bohatou divadelní kariéru. V roce 1998 stál u zrodu Divadla na Fidlovačce, kde působil jako ředitel, herec, režisér i scenárista, byl také senátorem. V neděli 10. ledna slaví pětašedesátiny.

Vousatý herec s pohledem přátelského, někdy i rozmrzelého medvěda se narodil 10. ledna 1951 v Praze. Pochází z židovské rodiny, řada jeho příbuzných zahynula v koncentračních táborech. Vystudoval brněnskou konzervatoř a začátkem 70. let absolvoval Divadelní fakultu AMU.

Divadelní dráhu začínal v Ostravě, na přelomu 70. a 80. let působil v Činoherním studiu v Ústí nad Labem. Do Prahy se vrátil v roce 1983 do Divadla E. F. Buriana, v letech 1988 až 1998 byl členem souboru Divadla na Vinohradech, kde je nyní i ředitelem.

V roce 1995 stál společně s Eliškou Balzerovou u zrodu Nadace Fidlovačka, díky níž bylo v roce 1998 po rekonstrukci otevřeno Divadlo na Fidlovačce v pražských Nuslích. Töpfer se kromě vedení divadla a hraní věnuje také režii.

Kromě Četnických humoresek a Života na zámku si v televizi zahrál i v pokračování legendárního seriálu Nemocnice na kraji města. Z filmů je známá jeho postava doktora a později ředitele Sahuláka v básnické sérii Dušana Kleina. Na Dvojce Českého rozhlasu moderuje společně s Vítězslavem Jandákem zábavný pořad U Kalicha.

V minulosti stál Töpfer u zrodu Letních shakespearovských slavností na Pražském hradě a v letech 2006 - 2012 zasedal v Senátu. V restituci mu byl vrácen dvojdům v ulici Na bojišti, kde spolu s bratrem provozují známý švejkovský hostinec U Kalicha.

 

divadlo film herci
Autor: Redakce
Hodnocení:
(3.5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.