Benešovsko a Hollywood
ILUSTRAČNÍ FOTO: pixabay.com

Benešovsko a Hollywood

12. 1. 2016

O vánočních svátcích se dalo dlouho do noci dívat na americké „kečupové“ filmy. Byl jsem odchován jen sovětskými filmy o Nataše a pádu válečného Berlína. Moc mě tehdy nezaujaly. Teď jsou nám předkládány lepší, nápadité. Jak si třeba Benešovsko (bramborářský kraj) pomohlo až k světové produkci energie, pro celou planetu Zemi.

Systém Helios tam čerpal teplo ze zemského jádra. Ředitelka nové elektrárny byla emancipovaná žena, neobyčejná odbornice na výpočty rovnic. Hned začátkem tohoto jednoho dne přednesla benešovským zaměstnancům koncept dnešního pokusu, v plynné americké angličtině (nikdo tam anglicky nemluví ani nerozumí). Pak hned spustila naplánovaný pokus, nedařil se, šoupata to neudržela a upšoukávala. Přerušila ho a spěchala přijmout domů svou biologickou nezletilou dceru, právě se vrátivší k ní, matce z USA.

Netrpělivý zástupce ředitelky využil její nepřítomnosti a pokus sám spustil. To neměl, všecko vybuchlo a elektřina všude zhasla. Začala hořet uhelná sloj mezi Benešovskem a Staroměstským náměstím v Praze (žádná tam nikdy nebyla).

Ředitelka se musela rychle rozhodnout jak vše uhasit, a tím zachránit Staroměstské náměstí, v 50 kilometrů vzdálené Praze. Naložila nezletilou Američanku na kradenou motorku a vyjely vypustit Slapskou přehradu na hořící uhelnou štolu. Dcera cestou poztrácela insulin, a tak musely vykrást lékárnu. Náhodou jim došel i benzín, bez elektřiny ho nemohly načerpat. Chytrá Američanka ve tmě nahmatala jističe, proud znovu naskočil, natankovaly a dojely k přehradě.

Ředitelka přemluvila mužskou obsluhu přehrady, aby hned všechnu přehradní vodu vypustila na Prahu. Úžasně to pomohlo, požár úplně uhasl!

V USA tu českou tragédii sledoval sám prezident Obama. Hned poslal Čechům na pomoc celou americkou armádu.

Až do rána jsem po tomhle nerváku nespal. Na Benešovsko jsem byl ale neobyčejně hrdý.

film Můj příběh zábava
Hodnocení:
(4 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%