Agatha Christie: plachá královna detektivek
REPRO: britannica.com

Agatha Christie: plachá královna detektivek

10. 1. 2016

Napsala celkem 70 románů a 32 souborů povídek, kterých se prodalo již více než dvě miliardy. Jako nejprodávanější spisovatelka na světě se Agatha Christie, od jejíhož úmrtí uplyne v úterý 12. ledna 40 let, dokonce dostala do Guinnessovy knihy rekordů. V počtu prodaných knih předstihl slavnou britskou autorku detektivek jen William Shakespeare.

Dokonale promyšlené zápletky a dost informací, aby čtenář mohl vraha odhalit sám. Vraždy se nakonec překvapivě, leč logicky vyřeší zpravidla až v závěrečné scéně. To jsou typické znaky většiny Agathiných detektivek, které se často odehrávají ve venkovském prostředí.

Tou nejprodávanější detektivkou a zároveň také čtenářsky nejoblíbenější je kniha Deset malých černoušků, kterou spisovatelka napsala v roce 1939. Románu se na celém světě prodalo přes 100 milionů výtisků.

Zkušenosti z praxe

Narodila se v typické viktoriánské rodině 15. září 1890 jako Agatha May Clarissa Millerová. V roce 1906 odjela do Paříže studovat hudbu a učit se francouzsky, ale vrozená plachost ji vrátila domů. Dnes tak proslavené příjmení obdržela po svatbě se stíhacím pilotem Archibaldem Christiem těsně před začátkem první světové války. Během ní pracovala jako dobrovolná sestra a lékárnice. V roce 1919 se jim narodila dcera Rosalinda. Svou první knihu publikovala v roce 1920, nazvala ji Záhada na zámku Styles a vystupoval v ní i pozdější slavný hrdina, ješitný a pedantský mužíček s knírem: belgický detektiv Hercule Poirot. V některých románech zase řeší případy slečna Jane Marplová, která je starou dámou spoléhající především na vlastní intuici.

Ve svých detektivkách Agatha bohatě zužitkovala zkušenosti z lékárny. "Na regálech všude kolem mě stály jedy. A tak je snad celkem přirozené, že jsem sáhla po vraždě jedem," napsala jednou Agatha. Postavy jejích románů tak často umíraly otravami jedů, jako jsou arzen, morfium, chlor nebo cyankáli.

Zlom nastal v jejím životě v roce 1926. Po smrti své matky a rozchodu s manželem jednoduše nasedla do auta a odjela. Auto bylo nalezeno druhý den – s kapotou zabořenou do křoví a napůl spadlé ze srázu. Po deseti dnech ji poznali ve městě Harrogate. O svém zmizení Agatha poté nikdy nemluvila.

Když její manželství po 14 letech dospělo ke konci, koupila si lístek do Orient Expresu a rozjela se na Blízký východ. Na cestách potkala svého druhého muže, o 15 let mladšího archeologa Maxe Mallowana. Příkladnou pevnost tohoto svazku sama komentovala s typickým anglickým humorem: "Mít za manžela archeologa má jednu obrovskou výhodu. Čím jste starší, tím jste pro něj zajímavější." Po druhé světové válce žili střídavě v Anglii a v Orientu.

Agatha má nástupkyni

V padesátých letech též vznikly její slavné hry Past na myši a Svědek obžaloby. V tajných výletech do jiných žánrů napsala pár romantických románů a nepovedených básní. Zdařilejší bylo humorné vyprávění o archeologických cestách po Blízkém východě Pověz mi, jak žijete.

V roce 1971 ocenila Alžběta II. dílo královny detektivek titulem "Dáma britského impéria". Zemřela 12. ledna 1976 ve věku 85 let.

Případy detektiva Poirota však se spisovatelčinou smrtí neskončily nadobro. Její potomci dali nedávno souhlas k pokračování příběhů britské spisovatelce Sophii Hannahové. Román Vraždy s monogramem vyšel jako nový titul s Poirotem v roce 2014, v současnosti Hannahová dopisuje další knihu, která se jmenuje Closed casked (Uzavřená rakev) a vyjde v září 2016.

 

knihy osobnosti spisovatelé
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%