Eduard Haken: legenda české opery
REPRO: ČT

Eduard Haken: legenda české opery

11. 1. 2016

Jedna z největších osobností českého operního umění 20. století Eduard Haken, který byl padesát let sólistou české první scény, se do povědomí generací zapsal nejen interpretací stěžejních rolí světového repertoáru, ale zejména řadou postav v domácích operách - především jako Kecal ve Smetanově Prodané nevěstě a jako Vodník v Dvořákově Rusalce. Haken, který zemřel před dvaceti lety, 12. ledna 1996, se věnoval i koncertní činnosti a zvlášť vynikl jako interpret oratorií.

Operní mistr se narodil 22. března 1910 v rodině volyňských Čechů v obci Šklíň na Ukrajině. Po návratu do vlasti svých předků studoval čtyři roky na pražské Karlově univerzitě medicínu. Na studia si přivydělával zpěvem a posléze začal zpěv studovat. V Národním divadle v Praze si poprvé zazpíval v roce 1936, sólistou první scény se stal o pět let později. Nastudoval tam padesát rolí. Jeho výrazný bas často zněl i v sálech a kostelích v menších městech a na venkově.

hudební legendy opera vážná hudba
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...