Kanárské ostrovy - Lanzarote: pěstování vinné révy
FOTO: autorka

Kanárské ostrovy - Lanzarote: pěstování vinné révy

14. 1. 2016

Vážení přátelé, dovolte, abych vás tentokrát na ostrově Lanzarote  provedla hlavní vinařskou oblastí v údolí La Gería. Ostrov je součástí Kanárských ostrovů. Na přibližně padesáti kilometrech čtverečních se zde rozprostírají vinice. Vypadají velice zajímavě, malebně. Pokud nevíte, jak se zde vinná réva pěstuje, nepoznáte, že se jedná o vinice. Z dálky totiž vidíme jakoby nekonečné řady podkovovitých zídek. Ano, jsou to vinice, které byly vyhlášené za chráněnou krajinnou oblast. 

V prosinci již bylo po vinobraní a na zemi polehávaly jen unavené a celkem slaboučké šlahouny vinné révy. Mne, jako malého, ale nadšeného pěstovatele vinné révy a konzumenta vlastního domácího vína na ostrově Hvar (psala jsem o tom zde) velice zajímalo, jak se pěstuje víno zde, na ostrově Lanzarote.

Na první pohled se mi zdálo, že tady nemůže nic pořádně růst. Je zde černá, sopečná půda, slunce svítí stále k radosti rekreantů, leč vysušuje půdu. Skoro zde neprší, opět k radosti rektreantů, ale půdě chybí vláha. Stále zde fouká vítr, to pro změnu k radosti zdatných serfařů.

Víme, že Kanárské ostrovy jsou sopečného původu. V roce 1730 až 1736 probíhaly na ostrově Lanzarote tragické sopečné erupce. Představte si, že se z vnitřku země zvedla vysoká hora a všude šlehaly plameny. Pak se otevřel široký jícen, jako tlama draka a začaly vytékat proudy žhavé lávy do širokého okolí.

U vesničky Mancha Blanca se jako zázrakem láva zastavila. Obyvatelé věří, že to byla Černá Madona, soška v místním kostelíku, která je uchránila před zkázou. Podobná je i vinařská obec Mozaga. Nyní je zde velká prodejna vína s ochutnávkou. Mně nejvíce chutnalo známé aromatické víno Malvasía. Popíjí se pomalu po douškách a vychutnává se.

Po této sopečné apokalypse byla dříve úrodná půda zničena lávou a prachem. Na lávových polích se lidé  pokoušeli obnovit zemědělství. Využili skutečnosti, že lávová hmota váže v noci vlhkost z ovzduší. Rostliny proto sázejí do prohlubní. Půdu pak zasypají černým nebo červeným drobným drceným lávovým kamením.

Vinná réva se zde nepěstuje u podpěr, jako u nás v Čechách, na Moravě nebo v Chorvatsku. Kdepak! To by vítr vinnou révu okamžitě zlomil. Tady se vinná rána plazí po zemi a hrozny vína leží přímo na zemi. Pro nás docela nepředstavitelné!

Vzhledem k tomu, že je země pokrytá suchým lávovým štěrkem, hrozny ležící na zemi nehnijí. Vedle vína se zde na skromých polích pěstuje cibule, dýně, čočka, brambory, kukuřice, opuncie. Na opunciích se pěstují broučci, červci nopáloví, z jejichž drcených larev se vyrábí přírodní barvivo karmín, používané například do Campari, jak jsem již psala v předchozím článku o Lanzarote.

Takže, přátelé, až budete případně popíjet španělské víno, mrkněte se na etiketu, zdali není z ostrova Lanzarote. To si již budete umět představit jeho zrození. Nebylo jednoduché. Zažilo něco mezi peklem a nebem. A to se na chuti vína projeví. Je prostě ďábelsky dobré.


P.S. Pro porovnání pěstování vína na ostrově Lanzarote v Atlantském oceánu a na ostrově Hvar ve Středozemním moři přikládám odkaz na článek Výroba červeného vína po domácku. Asi jste již poznali, že všechny články píši na základě vlastních zkušeností. Tento článek je z pobytu na Lanzarote v prosinci 2015. Píši o tom, co jsem zažila. Jistě, že některé doplňující odboré informace a datumy  si vyhledám pro sebe i pro čtenáře na internetu. K tomu internet, kromě jiného, určitě slouží. Uvádím vždy zdroj doplňujících informací. Mnozí čtenáři si informace z článků ještě rádi doplňují a prohlubují.

Nepatřím určitě mezi chodící encyklopedie, jak by se mohlo někomu zdát. Jsem jen tak trochu nadšená cestovatelka a fotografka amatérka, která se ráda o své zážitky podělí s těmi čtenáři, kteří mají zájem. A za ten zájem i komentáře vám, milí přátelé, děkuji.

Jen tak pro zajímavost jsem si sedla a napsala, v kolika zemích jsem byla. To víte, ta moje statistika! ...:) Vyšlo mi číslo o něco vyšší nežli jsou Kristova léta. Takový věk bych brala, i když bych asi nevěděla, kam dříve skočit. Takto jsem v klidu a mám čas jak na svoji rodinu, tak na  koníčky, mezi které počítám již i psaní a fotografování. Jak jste na tom vy, přátelé? Máte čas na svoje koníčky? Přeji vám příjemný den či večer!

Více informací zde: http://kanarske-ostrovy.vdetailech.cz/

 

 

cestování dovolená víno
Hodnocení:
(4 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.