Sportovec nemusí být nutně štíhlý
ILUSTRAČNÍ FOTO: pixabay.com

Sportovec nemusí být nutně štíhlý

12. 1. 2016

Posedlost štíhlostí je stále více překonávána: dokazuje to nová generace sportovních žen, které se cítí dobře ve svých zaoblených tvarech a nestydí se za ně.

Valerie Sagunová z Kalifornie umísťuje pod přezdívkou Big Gal Yoga své fotografie na internet. Není na nich nic zvláštního: v barevném sportovním oblečení nebo ve spodním prádle dokonale zvládá nejtěžší jogínské cviky. Valerie je však pěkně zakulacená. Na Instagramu má 120 tisíc příznivců, píše francouzský týdeník L´Express.

Není sama. Profil Jessamyn Stanleyové, učitelky jógy na internetu, která se sama označuje za "plnoštíhlou nadšenkyni", si získal 127 tisíc fanoušků. Člověk může být jogínem na vysoké úrovni, aniž by byl štíhlý. Být sportovcem už není totéž jako být štíhlý.

Tyto ženy, které začaly umísťovat své fotografie na internet, nejsou nijak militantní. "Tento nápad přišel zcela přirozeně. Jeho úspěch mě udivil, protože mnoho silných žen cvičí jógu. Není na tom nic zvláštního. To jen média nám předkládají jediný typ superštíhlého těla," říká Sagunová. "Dnes představujeme nový image aktivní plnoštíhlé ženy. Všichni jsou posedlí tím, že ukazují, jak vypadali předtím a jak vypadají nyní. To není můj případ. Necvičím jógu proto, abych zhubla, ale spíše proto, abych si udržela stabilní váhu. Cítím se dobře a moje tělo se stává ohebnějším a silnějším," dodává.

Jde především o to cítit se dobře. Americká herečka a filmová tvůrkyně Lena Dunhamová byla velmi kritizována proto, že vystavuje svoje tělo, které je plnější než norma, v televizi a na sociálních sítích. Nedávno umístila na sociální sítě svou fotografii, na níž cvičí. "Slíbila jsem si, že nenechám sportu, protože mi cvičení pomáhá kontrolovat úzkosti tak, že mě to udivuje. Jsem šťastná, že jsem se začala hýbat. Nedělám to pro svoje hýždě, ale pro svůj mozek," prohlásila.

Historik Georges Vigarello potvrzuje, že jde o nový, ne však překvapivý jev. "Štíhlost byla pro ženy vždy povinná, ale dříve byla spojována s křehkostí a jemností. Když koncem 19. století začínaly ženy cvičit, hovořilo se více o zdraví než o svalech. Počátkem 20. století přineslo šíření sportu mezi ženami nový prvek: posilující účinek. Dnes není sport spojován pouze se štíhlostí, ale přisuzují se mu nové kvality: pohyblivost, rychlost, posilování a odolnost. Tyto hodnoty se blíží těm hodnotám, které se v současném světě požadují po mužích," říká Vigarello.

Některé časopisy konečně pochopily, že starý recept "překonej se a budeš štíhlejší" už nefunguje. Například americký časopis Women's Running přinesl v srpnu na první stránce XL modelku.

"Představa štíhlé ženy provozující jogging je jen stereotyp. Dělají ho ženy všech tvarů. Chceme, aby se naše čtenářky mohly s modelkou ztotožnit," uvádí jeho šéfredaktorka Jessica Seborová. Na twitteru se objevilo množství nadšených reakcí. "Téměř jsem plakala, když jsem viděla dívku, jako jsem já," napsala jedna čtenářka.

Musíte být nutně štíhlí, abyste se těšili dobrému zdraví? "Nikoli," odpovídá lékař a nutriční poradce Arnaud Cocaul. "Můžete mít nadváhu a být zcela zdraví. Index tělesné hmotnosti (BMI) používaný některými lékaři neplatí: můžete mít BMI v pořádku a metabolicky mít nadváhu. A naopak. Sportem se nehubne, to je překonaný názor. Sport zlepšuje metabolické parametry těla, a to je něco jiného. Je jisté, že k tomu, abyste se těšili dobrému zdraví, musíte být aktivní. Doporučuje se 30 minut fyzické aktivity denně, a nemusí jít o sport," dodává Cocaul.

nadváha sport sportovci životní styl
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.