Bohéma představí prvorepublikové hvězdy stříbrného plátna
Vladimír Javorský jako Vlasta Burian. REPRO: ČT

Bohéma představí prvorepublikové hvězdy stříbrného plátna

12. 1. 2016

Česká televize začala natáčet televizní román Bohéma režiséra Roberta Sedláčka. Šestidílný cyklus odkryje osudy prvorepublikových hvězd stříbrného plátna za druhé světové války i po ní. Ukáže, co všechno se dělo mimo zraky kamer, a jak tenká mohla být hranice mezi bohémským životem ve studiích a smrtí v koncentračním táboře. Objeví se v něm například David Novotný jako Jaroslav Marvan nebo Vladimír Javorský jako Vlasta Burian.

"Osudy našich kultovních herců za okupace jsou nesmírně dramatické a mimořádné tím, že linie mezi bohémským životem v barrandovských studiích a koncentrákem či popravištěm byla v té době velice tenká. Ti lidé balancovali mezi přepychem a smrtí, mezi zradou a odbojem, mezi zbabělostí a hrdinstvím. Někdy ti samí lidé kolaborovali a současně spolupracovali s odbojem," komentoval to producent Jan Štern.

Herecké hvězdy jsou podle něj pro každý režim velkým lákadlem, protože skrze ně lze manipulovat davy. "Jak nacisté, tak i komunisté to dobře věděli a také se toho snažili využít. Nebylo kam utéct. A přitom právě za války se natočily ty nejlepší komedie," dodal.

V tomto cyklu se objeví jedny z nejznámějších ikon tuzemského filmu a divadla první poloviny minulého století. Kromě nich mnoho dalších osobností, které - ať už přímo, nebo zprostředkovaně - utvářely tvář československého filmu. Půjde například o režiséry Martina Friče a Otakara Vávru, filmového producenta a ředitele společnosti Lucernafilm Miloše Havla, spisovatele Jana Drdu nebo novináře Julia Fučíka, kterého herec Zdeněk Štěpánek ukrýval ve svém bytě.

Podle autora a režiséra Roberta Sedláčka bude pro mnohé překvapivé, co všechno se dělo za oponou. "Spousta těch věcí byla bolestná a nechutná," uvedl Sedláček, který má s filmovou dobovou stylizací bohaté zkušenosti i díky cyklu České století.

Hlavním hrdinou a vypravěčem Bohémy se stane barrandovský dramaturg Arnošt, ztvárněný v mládí Michalem Balcarem a následně Oldřichem Kaiserem. Natáčení začalo v pražském divadle ABC, které představuje Divadlo Vlasty Buriana uzavřené v roce 1943. Právě Burian je jednou z postav, které ukazují, jaká dilemata musely veřejně známé osobnosti za druhé světové války řešit.

"Na jedné straně se v divadle skrývá vysílačka, na straně druhé chodí Burian do rozhlasu parodovat Beneše a Masaryka a ve své vile pořádá večírky pro prominentní nacisty. Doba to byla složitá," doplnil Sedláček.

Autorkou scénáře Bohémy je novinářka, spisovatelka a scenáristka Tereza Brdečková. Natáčet se bude i v barrandovských ateliérech, na mnoha historických pražských lokacích a také v Plzni či v Mladé Boleslavi až do konce května.

Česká televize film filmoví hrdinové seriál
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.