Faye Dunawayová: slavná lupička Bonnie
ILUSTRAČNÍ FOTO: wikimedia.org

Faye Dunawayová: slavná lupička Bonnie

13. 1. 2016

Americké herečce Faye Dunawayové přinesla největší slávu role lupičky a vražedkyně Bonnie Parkerové z filmu Bonnie a Clyde a neméně známá je také z detektivního dramatu Čínská čtvrť. Chladně krásná blondýnka a držitelka Oscara i dalších filmových ocenění má ve své filmografii více než stovku rolí a zkusila si také režisérské řemeslo. Ve čtvrtek 14. ledna slaví 75. narozeniny.

Celým jménem Dorothy Faye Dunawayová se narodila 14. ledna 1941 ve městě Bascom na Floridě. Její otec byl armádním důstojníkem a rodina tak trávila čas na různých základnách ve Spojených státech a v Německu. Dunawayová, jež umělecký talent projevovala již jako dítě, vystudovala divadelní umění na Bostonské univerzitě a další hereckou průpravu získala pod vedením slavného spisovatele a režiséra Elii Kazana v newyorském Lincolnově centru. V roce 1962 pak úspěšně debutovala v divadle na Broadwayi a o pět let později se poprvé objevila ve filmu (Hurry Sundown).

Mezinárodní hvězdu z ní však učinila až role gangsterovy milé ve filmovém snímku o legendární lupičské dvojici Bonnie a Clyde z roku 1967. Úloha v kultovním melodramatu z dílny režiséra Arthura Penna, kde si zahrála po boku Warrena Beattyho, jí vynesla první nominaci na Oscara a další herecké ceny. Postava štíhlé rebelky s rádiovkou z ní poté udělala idol mladé generace konce 60. let. Působivou kreaci osudové ženy po boku Jacka Nicholsona si zahrála v psychologickém dramatu s detektivní zápletkou Čínská čtvrť. Role ve snímku režiséra Romana Polanského z roku 1974 jí vynesla druhou oscarovou nominaci. Proslulou pozlacenou sošku nakonec získala o dva roky později za roli ambiciózní televizní ředitelky ve filmu Network (Síť, 1976).

Ve svém nejúspěšnějším dvacetiletí, a to v 60. a 70. letech, si herečka zahrála třeba ve filmech Případ Thomase Crowna (1968, se Stevem McQueenem), Malý Velký Muž (1970), Skleněné peklo (1974), Tři dny Kondora (1975, s Robertem Redfordem), jako intrikánská mylady se objevila ve snímcích o třech mušketýrech.

Majitelka hvězdy na hollywoodském chodníku slávy byla dvakrát vdaná. Poprvé za rockového muzikanta Petera Wolfa, pak za britského fotografa Terryho O’Neilla, s nímž má syna Liama (druhý exmanžel Dunawayové o něm v roce 2003 prohlásil, že je adoptovaný). Vášnivý románek kdysi prožila také například s italským herce Marcellem Mastroiannim.

film herci osobnosti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...