Kabír Bedí: filmový Sandokan s vřelým vztahem k Česku
ILUSTRAČNÍ FOTO: ČT

Kabír Bedí: filmový Sandokan s vřelým vztahem k Česku

14. 1. 2016

Charismatický indický herec s plnovousem a uhrančivým pohledem Kabír Bedí se stal koncem 70. let idolem mnoha žen a dívek po celém světě včetně tehdejšího Československa. Mohla za to role malajského tygra Sandokana, bojovníka za nezávislost v časech britské koloniální nadvlády. Nejslavnější role byla pro Bedího, který v sobotu 16. ledna oslaví sedmdesátiny, zároveň požehnáním i prokletím. Přinesla mu slávu, ale i problémy se získáváním dalších hereckých příležitostí.

Legendární seriál byl vyrobený v italsko-německo-francouzské koprodukci v roce 1976 pod taktovkou italského režiséra Sergia Sollimy. K hlavním lákadlům seriálu patřily také úžasné přírodní scenérie i romantický vztah hlavního hrdiny s britskou dívkou Mariannou.

Sága o pirátu Sandokanovi pochází z pera italského spisovatele z 19. století Emilia Salgariho. Příběh je paralelou osudu Bedího rodičů. Stejně jako se pirát Sandokan zamiloval do britské dívky, Bedího otec se na studiích v Oxfordu zamiloval do britské studentky. "Odešli spolu do Indie a společně bojovali proti britské nadvládě, oba byli vězněni," řekl herec o svých rodičích.

Bedí vystudoval historii, původně ale chtěl být architektem. Během studií si přivydělával jako zprávař v rádiu, poté se podílel na výrobě reklam. Ve svých pětadvaceti letech odstartoval kariéru profesionálního herce v Bollywoodu. První drobnou roli ale ztvárnil v americkém seriálu General Hospital (1963).

S italským režisérem Sollimou natočil také dobrodružný film Černý korzár (1976). Jeho popularita byla v té době na vrcholu. Časopis Cosmopolitan ho v roce 1978 označil nejvytouženějším svobodným mládencem roku. V 80. letech se Bedí mihl například v seriálu Dynastie a v roce 1983 byl pravou rukou hlavního padoucha bondovky nazvané Chobotnička. Jako princ Omar Rašíd se pak od roku 1994 objevoval v nekonečné "mýdlové opeře" Báječní a bohatí. Počátkem 90. let se nepříliš úspěšně pokusil vrátit jako Sandokan.

V letech 2006 a 2007 se Bedí, který pobývá střídavě v Londýně, Římě a Bombaji, představil také ve dvou italských seriálech a vystupoval v rozhlase. V roce 2010 převzal řád Italské republiky za zásluhy.

Velkou inspirací byla pro Bedího česká filmová škola: "Neznám sice mladou filmařskou generaci v Česku, ale pamatuji si, že jako mladí jsme neváhali stát na festivalech fronty, abychom viděli filmy Jiřího Menzela, Miloše Formana či Kádára a Klose. Ty mě ovlivnily."

K Česku má tento Ind vůbec vřelý vztah. "Když mi bylo sedm let, moje matka odjela do Barmy pracovat pro OSN, v té době jsem žil s českou rodinou v Indii. Teta Jana a její manžel se o mě starali. Jedny z nejlepších měsíců mého dětství jsou spojené s Čechy, pamatuji si na úžasný úsměv, laskavou péči a vřelost, kterou mi teta Jana dávala," řekl Bedí, který s dcerou rodiny udržoval dlouho kontakty. Do Česka Bedí zavítal dosud celkem třikrát, naposledy byl hlavní hvězdou mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež Juniorfest v listopadu 2014.

"Hrál jsem stavitele Tádž Mahálu, hrál jsem Othella, hrál jsem v londýnském West Endu v muzikálové adaptaci M. M. Kaye The Far Pavilions. Těch rolí byla spousta. Je ale jedna věc, kterou jsem nikdy nedělal. A to je science-fiction. Myslím, že by bylo velmi zajímavé si zahrát v tomto žánru," prozradil Bedí v jednom rozhovoru svoji vysněnou roli.

Kabír Bedí je počtvrté ženatý a má tři děti - dceru a dva syny. Starší syn trpěl psychickými problémy a v roce 1997 spáchal sebevraždu.

film filmoví hrdinové herci osobnosti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.