Marcia Davenportová, přítelkyně Jana Masaryka
REPRO: ČT

Marcia Davenportová, přítelkyně Jana Masaryka

15. 1. 2016

Americká novinářka a spisovatelka Marcia Davenportová, která zemřela přesně před dvaceti lety 16. ledna 1996 v 92 letech v Kalifornii, byla přítelkyní někdejšího ministra zahraničí Jana Masaryka. Ten zahynul pádem z okna Černínského paláce za dosud nevyjasněných okolností krátce po komunistickém puči v roce 1948. Ve světě se Davenportová proslavila zejména románem Údolí rozhodnutí, rodinné sáze z průmyslového amerického Pittsburghu.

Davenportová se narodila 9. června 1903 v New Yorku do muzikální rodiny. V mládí se živila převážně jako novinářka a hudební kritička. Svojí první úspěšnou knihu věnovala Wolfgangu Amadeovi Mozartovi.

S Janem Masarykem se Davenportová, v té době již dvakrát rozvedená matka dvou dcer, seznámila za druhé světové války, když pracovala ve Výboru americké pomoci pro Československo. Jejich vztah, kvůli kterému spisovatelka přesídlila do Prahy, přetrval až do Masarykovy záhadné smrti v březnu 1948. Ani ona, která mu byla v posledních letech života nejblíže, nedokázala jasně rozhodnout, zda šlo o vraždu, nebo o sebevraždu.

Po Masarykově smrti žila střídavě v New Yorku a v Itálii a po pádu komunistického režimu v Československu znovu navázala kontakt s představiteli české kultury.

komunismus osobnosti politika
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.