Michal Horáček slavil
šedesáté narozeniny

Michal Horáček slavil
šedesáté narozeniny

22. 7. 2012

Textař a spisovatel Michal Horáček oslavil 23. července šedesátiny. Velkou hostinu jako před deseti lety, kdy pozval několik set hostů včetně Magdaleny Kožené, Zdeňka Svěráka, Petra Hapky nebo Hany Hegerové, však neuskutečnil. „Budu velice potěšený, když si tentokrát se svou ženou a malou dcerkou sedneme ke stolu. Bude stačit, když budeme spolu,“ řekl ČTK Horáček.

Během svého života vystřídal nejrůznější profese. Byl třeba novinářem, myl nádobí, napsal několik knih nebo dělal plavčíka, ale nejvíce se do povědomí lidí zapsal jako úspěšný textař a podnikatel. Horáček si ještě za socialismu vyzkoušel povolání „černého“ bookmakera na chuchelském dostihovém závodišti, později spoluzaložil sázkovou kancelář Fortuna. Dlouhá léta spolupracuje se skladatelem Petrem Hapkou a jejich písně zpívaly největší hvězdy české hudby.

„Na dostihy chodil jistý Hanuš Bunzel, manažer. Přes toho jsem se dostal ke Zdeňku Rytířovi a Petru Spálenému. A když jsem už měl pár textů za sebou a vědělo se o mně, šel jsem za Petrem Hapkou,“ řekl o přípravách na svou první návštěvu u Hapky, kam se vydal bez ohlášení 6. ledna 1984. Neznámého nervózního návštěvníka skladatel pozval dál a texty si přečetl. Vznikla tak jedna z nejúspěšnějších autorských dvojic v historii české populární hudby.

Jejich první společná alba Potměšilý host (1987) nebo Penzión svět (1988) obsahovala řadu evergreenů, které zpívali například Hana Hegerová, Richard Müller nebo Michael Kocáb. Další výrazné interprety se podařilo získat také na novější desky jako Citová investice (1996), Mohlo by tu být i líp (2001) nebo Ohrožený druh (2008). Horáček ale často sází i na neoposlouchané hlasy, jako třeba v zatím posledním velkém horáčkovsko-hapkovském projektu, lyrikálu Kudykam (2009).

Úspěšně nastartovanou uměleckou dráhu přitom na počátku 90. let zbrzdil Horáčkův podnikatelský úspěch. Po listopadu to sice vypadalo, že by mohl uspět i v politice, to ale Horáček odmítl a raději své síly věnoval vybudování sázkové kanceláře Fortuna. Tu ale nakonec v roce 2004 opustil, když se společníky svůj podíl výhodně prodal.

V posledních osmi letech si tak Michal Horáček může dopřát ten luxus věnovat se jen tomu, co jej baví. Třeba rekonstrukci náměstí v Roudnici nad Labem, kde žije. Kromě hudby nedávno dokončil také projekt věnovaný villonským baladám Český kalendář a po dlouhých 17 letech završil doktorátem studia antropologie. A loni se také Michalu Horáčkovi a jeho druhé manželce narodila dcera. O rodině však textař, který má z předchozího manželství dceru i syna, hovoří jen nerad.

umělci výročí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.