Dobro došli - Vodice, Chorvatsko

Dobro došli - Vodice, Chorvatsko

22. 7. 2012

Snad každý, kdo navštívil tuto krásnou zemi, setkal se s uvítací větou "Dobro došli." Taky jsme rádi, že jsme dobře dojeli, pomyslím si, ale až za pár dní se mi dostane vysvětlení, že tato věta ve skutečnosti znamená, "Vítáme vás", ale to nic nemění na upřímném přivítání, kterého se nám dostalo.

Ta zem je neskutečná, přes pouštní krajinu se dostáváme do přímořských letovisek, kde hlavní roli hrají oblázkové pláže a průzračné moře, které bývá hlavním důvodem naší návštěvy. Nasáváme typické vůně a těšíme se, až se ponoříme do chladivé vody a necháme se unášet její samozřejmostí. Když končí den a vlahý večer nám začne nabízet své menu, překvapí nás oživlé letovisko svým neutuchajícím elánem, tu hraje muzika, tu divadélko, nejen pro děti, kdo ještě nevečeřel, má možnost v bezčetných tavernách uspokojit své chuťové buňky, nebo si dát sklenku dobrého moku.

Procházka kolem moře s pár kopečky výborné zmrzliny,bývá vyvrcholením vlahého večera.Studená dobrota osvěží nejen naše rozpálená těla,ale i spokojenou duši. Mě nejvíc fascinují, ať už ve dne nebo večer, úzké uličky menších měst, kamenné domy na nás dýchají svou minulost a současně připomínají svoji přítomnost. Tak jsme se tu sešli v tomto čase, pomyslím si v duchu a přeji si, aby takových chvilek bylo co nejvíce. Malé krámky a stánky se suvenýry na nás vyjuknou tam, kde by je nikdo nečekal, v uličkách, které nikam nevedou.

O pár kroků dál najdeme park, kde si na chvíli odpočineme a pak se znovu vrhneme do spleti úzkých uliček, kde jen náhodou nezabloudíme. Je čas jít na kutě, nechce se nám, ale nabídka příštího dne je nám zárukou, že tady pohoda jen tak nekončí. Nejlepší měsíce pro cestu sem jsou červenec a srpen, možná každý neví, že červenec je chorvatsky srpnja, ale nám je jedno, jestli pojedeme v našem srpnu nebo jejich srpnji, my jen víme, že při návratu domů se nebudeme chtít rozloučit zbogom, ale radujem se bye, bye, a pokud nám to okolnosti dovolí, znovu slyšet jejich "Dobro došli".

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.