Miluji květiny
FOTO: autorka

Miluji květiny

24. 1. 2016

Nejprve jsem chtěla, aby se můj článek jmenoval KYTKOMILKA, ale jen jsem to slovo napsala, už mi znělo špatně. Takže jsem změnila název.

Květiny pěstuji už asi od dětství, kdy jsem se doma o ně starala, zalévala, otrhávala jsem odkvetlá kvítka i žluté stonky, otírala prach. Před nějakými 34 lety jsem si začala budouvat své první hnizdo mimo rodičovský dům. Bydleli jsme jen v garsonce, takže těch kytek moc nebylo. 

Po pár letech jsme se přestěhovali do vlastnoručně postaveného rodinného domu, a až zde jsem se mohla pořádně vyřádit. Měla jsem plno pokojů a všude kytky. Také na terase, aloe, agáve, oleandry apod. Doma jsem pěstovala klasické (na tu dobu) pokojové květiny.

Pamatuji se, že jednou jsme šli na Silvestra slavit ke kamarádům, a tak jsme doma sice nacpali kotel uhlím, ale do rána se prudce ochladilo, tuším, že nějak o 20 stupňů a když jsme na Nový rok po obědě, stráveném ještě u přátel, přišli domů, tak jsem měla všechny květiny na parapetech černé, zrmzlé. Bylo jich kolem 40. Ale koho by napadlo, že je mám sundat z oken a dát třeba na stůl? Mně tenkrát ne. Bylo mi to moc líto, s květinami, jak ví většina žen, je hodně práce. Ale přežila jsem to a postupně jsem si pořídila nové. Mnohde mi kamarádky donesly nějaké přebytečné výhonky a do roka jsem zase měla okna plná.

Když přeskočím mnoho let svého života, tak jsme se v roce 2010 s Jiříkem prvně spolu sestěhovali (já sem přišla z Liberce a Jirka z Bečova) do podnikového bytu z jejich práce. Přistěhovala jsem si i květiny, ke kterým jsem měla opravdu hluboký vztah, ale také jsem v Liberci hodně kytek rozdala, kamarádkám, našim, něco jsem nechala v práci. 

V novém bytě se kytičkám velmi dařilo, dokonce lépe než nám. Protože do roka jsme zjistili, že byt je napaden plísní. byl hodně vlhký. My chřadli, kytičky se chovaly jako pěstované odborníky v botanické zahradě. A tak jsme si začali hledat nové a suché bydlení. V roce 2012 jsme skončili v paneláku. Máme krásný 3+1 a všude, kromě ložnice, mám zase plno kytiček. Jak jsem je fotila, abych si tu mohla udělat galerii, je jich asi 25. Také mi jdou dobře, ale přece jen, zase tu jdou lépe jiné kytičky než ve vlhkém bytě.

Prosím, jestli máte zájem, navštivte mou kytičkovou fotogalerii.

 

bydlení květiny
Hodnocení:
(4.3 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.