BBC odvysílá snímek režiséra Mateje Mináče Nickyho rodina
Sir Nikolas Winton při návštěvě Prahy. FOTO: Li-sung pro Wikimedia Commons

BBC odvysílá snímek režiséra Mateje Mináče Nickyho rodina

26. 1. 2016

Prestižní televizní a rozhlasová stanice BBC ONE odvysílá 27. ledna 2016 česko-slovenský dokumentární film Nickyho rodina (Children Saved from the Nazis: The Story of Sir Nicholas Winton).

BBC ONE zařadila tento snímek v Den památky obětí holocaustu. Film tak uvidí miliony diváků ve Velké Británii a po celém světě. 

Ještě před osmnácti lety nebyla o siru Wintonovi nikde ani zmínka, nebyla napsána jediná kniha, nebyl natočen žádný film. Příběh 699 zachráněných českých a slovenských dětí byl neznámý. V roce 1999 vše změnil režisér a producent Matej Mináč hraným filmem Všichni moji blízcí. Pak následoval jeho další snímek Síla lidskosti-Nicholas Winton.

V lednu 2011 Sir Nicholas Winton přiletěl do Prahy, aby se osobně zúčastnil premiéry dokumentu Mateje Mináče Nickyho rodina. 

Sir Nicholas Winton byl díky svému činu oceněn několika vyznamenáními. Královna Alžběta II.ho povýšila do šlechtického stavu a prezident Václav Havel mu udělil Řád T. G. Masaryka. Nejvyšší české státní vyznamenání Řád bílého lva mu v r. 2014 udělil prezident Miloš Zeman.

Sir N. Winton zemřel v červenci 2015 v požehnaném věku 106 let. Hodinová verze filmu uvede příběh lidí, kteří se sice oběťmi nestali, ale jen díky nesmírné lidskosti a odvaze jednoho člověka.

"Vše se dá uskutečnit, když to není vysloveně nemožné, když na to člověk zaměří svoji mysl a když je rozhodnut, že to udělá."

Sir Nicholas Winton 

2. světová válka film Židé
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.