Čeští senioři milují slunné Středomoří. Nejatraktivnější zájezdy rychle mizí
Ilustrační foto: pixabay.com

Čeští senioři milují slunné Středomoří. Nejatraktivnější zájezdy rychle mizí

28. 1. 2016

Sluncem zalité pláže, čisté moře, zdravé klima, kouzelné procházky po písčitém pobřeží a krajina, které doslova dýchá historií. Tato představa přesvědčí každý rok tisíce aktivních seniorů, aby vyměnili alespoň na pár dnů či týdnů studené tuzemské jaro za teplé Středomoří a užili si místo spěchu a stresu ničím nerušenou pohodu. Nabídky cestovních kanceláří, specializovaných na seniorský turismus, jsou však obvykle vyprodány již během prvních měsíců nového roku.

Kdo by nechtěl trávit jaro ve Středozemí, proslulém nádhernou přírodou, úchvatnou historií, skvělou gastronomií a nekonečnou pohostinností místních obyvatel! Právě jarní měsíce jsou přitom hlavní turistickou sezónou pro stávající i budoucí seniory. Starším lidem totiž často nevyhovuje cestovat v plném létě, a to z více důvodů: ceny zájezdů dosahují v té době maxima, hotely jsou přeplněné a letoviska hlučná, a navíc mohou čtyřicetistupňová vedra ohrozit seniory na zdraví i životě. Stále více penzistů si přitom navíc uvědomuje, že běžné cestovní kanceláře sice poskytují i v hlavní sezóně seniorské slevy, ale program zájezdů bývá naprosto stejný jako pro klienty v aktivním věku.

„Senioři většinou vyžadují zvláštní režim dovolených. Vyhovuje jim například cestování s více zastávkami, v hotelu se cítí bezpečněji jen s nonstop přítomným delegátem, uvítají nadstandardní lékařskou péči, a hlavně chtějí klid a pohodu, kterou jim klasický koupací zájezd v rušném letovisku prostě neposkytne,“ vysvětluje Tomáš Hubka z cestovní kanceláře Delfín travel, která se na zájezdy pro seniory zaměřuje. Právě rostoucí zájem důchodců o zájezdy se specializovanými cestovkami však způsobuje, že v posledních letech bývají nejatraktivnější dovolené vykoupeny již během ledna či února.

V kurzu je hlavně Španělsko. Lákají i řecké a italské ostrovy

Velkému zájmu se letos mezi českými seniory těší Španělsko. V tom ostatně tuzemští důchodci nejsou žádnou výjimkou, protože právě španělské Středomoří tradičně přitahuje také tisíce penzistů ze sousedních zemí, zejména z Německa.

„Výborně se prodává hlavně destinace jižní Murcie, která nabízí autentickou španělskou atmosféru, písčité pláže, promenády, příjemná místa k posezení a spoustu historických památek,“ říká Tomáš Hubka z Delfín travel.

„Naši klienti také kromě klidu a pohody města Águilas, které patří k  nejoblíbenějším místům jižní Murcie, oceňují možnost četných výletů do okolních vesniček v nedalekých horách a v neposlední řadě do sousední Andalusie.“

Tradičně velký zájem je mezi seniory také o největší italské ostrovy, Sicílii a Sardinii, stejně jako o řecký Rhodos. Na vzestupu je také Albánie.

Nový trend: dovolenou kupují starším rodičům pracující děti

Zájezd k moři si dnešní senioři většinou kupují sami, protože na pobyt u Středozemního moře lze za celý rok komfortně ušetřit i z penze. Například zmíněná cestovní kancelář Delfín travel nabízí v předprodejích i třináctidenní dovolené zhruba za šestnáct tisíc korun. Novým trendem je nákup seniorského zájezdu dětmi dnešních důchodců, které již pracují a chtějí dopřát svým rodičům příjemnou dovolenou u moře. 

Na dostupných cenách se příznivě podepsala také skutečnost, že španělská vláda s podporou Evropské komise spustila program European Senior Tourism, který podporuje turismus seniorů v zemích Evropské unie. Z českých cestovních kanceláří se dostala do tohoto programu jako jediná právě Delfín travel.  

cestování dovolená moře
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.