Můj seniorský život: Nespoléhejte jenom na důchod
ILUSTRAČNÍ FOTO: ingimage.com

Můj seniorský život: Nespoléhejte jenom na důchod

31. 1. 2016

Ve starobním důchodu jsem již devět roků. Při důchodu jsem pár let celkem úspěšně podnikal. V průběhu svého života jsem po ukončení průmyslovky pracoval na různých dělnických a hospodářských funkcích. Zásluhou komunistů jsem měl po roce 1970 zakázaný postup a též jsem nesměl přímo řídit své spoluzaměstnance.

V té době, kdy jsem zakládal rodinu a zařizoval byt, jsem si také nesměl oficiálně vydělat více peněz. Moje manželka tenkrát nosila více, což mne velmi znervozňovalo a občas se to projevilo i na mém zdravotním stavu. Dohonit jsem se to snažil různými jinými aktivitami a funkcemi. Teprve po roce 1990 se situace obrátilla a já jsem mohl opět pracovat na vyšších hospodářských funkcích, kde jsem byl až do roku 2000.

Poté však došlo zásluhou některých vedoucích pracovníků k útlumu podniku, ve kterém jsem pracoval. Z toho důvodu jsem i já musel ve svých 56 letech odejít. Jezdil jsem na různé konkurzy a většinou mně bylo řečeno, že potřebují mladší a též s jazykovým vybavením, což jsem já neměl.

Začal jsem podnikat, což byla pro mne naprosto neznámá oblast. Nakonec jsem podnikal 10 let a dalo by se říci, že celkem úspěšně. Za tu dobu jsem si také našetřil nějaké peníze do důchodu.

Dnes máme s manželkou o něco větší než průměrný důchod. To nám plně dostačuje na běžný život. Snažíme se nyní být stále v pohybu. Máme poměrně velkou zahradu, kde je práce stále dost. V létě jezdíme hodně na kole. V zimě na lyžích. Mimo to chodíme často také tancovat a na pravidelné vycházky. Jezdíme rovněž na různé i několikadenní zájezdy po republice. A protože jsme si něco našetřili, tak si můžeme dovolit i 4 až 5 zahraničních dovolených za rok. Pokud nám to zdravotní stav dovolí, tak v tom budeme i nadále pokračovat.

Závěrem bych chtěl říci, že vytvoření nějaké finanční rezervy každému doporučuji.

 

Můj seniorský život - nová soutěž magazínu i60 o zajímavé ceny. Jaké je to být seniorem? Jak prožíváte toto období života? Co vám seniorský věk vzal a dal? Jak se změnil váš život po odchodu do důchodu? Jak se bavíte v seniorském věku, co nejčastěji děláte? Jste aktivním seniorem, anebo většinu času trávíte sami? Napište nám do nové čtenářské soutěže magazínu i60 své příběhy a postřehy, povídky, glosy. Více o soutěži se dozvíte zde.

Můj seniorský život
Hodnocení:
(3.6 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.