Nejsem zmanipulovaný primitiv. Názory mám vlastní
ILUSTRAČNÍ FOTO: pixabay.com

Nejsem zmanipulovaný primitiv. Názory mám vlastní

31. 1. 2016

Když mám své názory, je to proto, že jsem k nim dospěl za určitých podmínek, dostupnosti informací a vlastních zážitků. Nikoliv proto, že bych byl zmanipulovatelný, nemyslící debil.

Například na Miloše Zemana se názory různí. Nejen tady na i60.cz. Ať se zapíše do historie čímkoliv, jako „president sjednotitel“ určitě ne.

Mimo to, jak nepřístojně se chová ve své funkci, nijak osobně mi neublížil. Ale za mého působení v Lidovém domě, kdy jsem pracoval pro ČSSD, jsem si mohl na něj vytvořit názor. Velmi vyhraněný. Vychází totiž nejen z mých poznatků, ale i z názorů mnoha lidí, kteří ho dobře znali, nebo dokonce byli jeho blízkými spolupracovníky. V té době byl v ČSSD nejmocnějším politickým hráčem. Mnozí se důvěrně svěřili i se svou osobní zkušeností. Příležitosti k tomu byly. Nikdy jsem neslyšel od nikoho z nich názor opačný. Někdo byl otevřeně proti němu, někdo ho  zase otevřeně podporoval. Ale navzájem mezi sebou se kamarádili a bez zábran  si o něm povídali.

Na jeho vlastnostech a povaze se vzácně shodli všichni. Když byste se jedněch zeptali, proč stojí proti Zemanovi, odpověděli by: „Je to nebezpečný, bezcharakterní, prolhaný a neskutečně mstivý parchant, který pro posílení své politické moci se neštítí udělat cokoliv a má k tomu dostatek inteligence i vlivu. Člověk má důvod se ho obávat “.  Avšak když byste se druhých zeptali, proč Zemana tak otevřeně podporují, odpověděli by úplně stejně. Také, když za pomoci svého vlivu, nějakého svého odpůrce společensky či politicky "odrovnal", postaral se po mafiánsku o to, aby se vědělo, že se jedná o trest, který stihne každého, kdo se opováží stát v cestě zájmům mocného Miloše Zemana. Takže ne jen nějaké pomluvy a nebo neopodstatněné spekulace.

O politiku už jsem se přestal dávno zajímat. Až když si národ vybral právě jeho za svého představitele, první moje reakce byla: Proboha, to snad ne! Překvapilo mne, že se charakter a morálka u čelního představitele nevyžaduje. Utěšuji se tím, že je to jen vina neinformovanosti a lidé i nadále mají morální hodnoty v úctě. Vím, že je obratným populistickým řečníkem a umí získávat posluchače na svou stranu. Sám jsem patřil k týmu odborníků, kteří takovéto rétorice politiky Sociální demokracie učili. Nicméně já osobně ho za svého prezidenta nikdy nepřijmu. Prohlašuji, že mám vlastní názor, který jsem si budoval mnoho let na základě mnoha relevantních informací a poznatků.

Zde na i60 se někteří vyjadřují ve smyslu, že kdo Miloše Zemana bezvýhradně nepodporuje je nemyslící, zmanipulovaný idiot bez vlastního názoru, příslušník neuvažující masy, podléhající placeným manipulátorům. Nezlobte se, ale fakt mě tyto výroky uráží. O to víc, že zaznívají od lidí, kteří se s tímto člověkem možná ani nikdy nesetkali.

Každý si dělá názor podle dostupných informací a dle vlastní povahy a zkušeností. To, že někdo má názor jiný než vy, to nemusí vždy být otázkou jeho snížené inteligence a tedy terčem urážek a posměchu z pozice nějaké vaší nadřazenosti. Já například jsem toho názoru, že utrácet peníze za poškozování vlastního zdraví může jen úplný idiot. Navzdory tomu jsou kuřáky i moji přátelé a mnoho lidí, kteří mne svou inteligencí i vzděláním nepopiratelně převyšují. 

Jsou zde čtenáři, kteří se vychloubají svým zdravým rozumem. Proto se o všech zastáncích existence duchovního rozměru světa vyjadřují nejen pohrdlivě, ale velmi urážlivě. Je to téma, kterým se intenzivně a do hloubky zabývám mnoho let, v mnohém profesionálně a také po praktické stránce. Studiu problematiky jsem věnoval stovky hodin. Jen kvůli tomu jsem byl nucen seznámit se se zákonitostmi kvantové mechaniky. Studoval jsem podmínky, za jakých vznikala různá náboženství, jejich smysl a význam. Shromažďoval poznatky alchymistů, šamanů, mystiků, léčitelů, ale i vědců různých oborů a výsledky současných experimentů. Absolvoval jsem mnoho seminářů, vyslechl mnoho přednášek, přečetl desítky knih. Svůj názor jsem si vytvořil během dlouhých let na základě opravdu velkého množství informací i osobních poznatků.

Jsem však zařazován mezi lidi hloupé, kteří skočili na zjevné nesmysly šarlatánů a podvodníků, které byly účelově vymyšleny za účelem manipulace s lidmi nebo k bezpracným ziskům. Nejsem blbeček bez vlastního rozumu. V obsahu komentářů a příspěvků se jasně ukazuje, že tyto poznámky píší lidé, kteří z oborů, které já jsem pečlivě studoval, nemají ani ty nejzákladnější znalosti. Kde se v nich bere ten pocit nadřazenosti a vševědoucnosti? Není právě toto spíše projev jejich arogance primitivizmu než skutečného zdravého rozumu?

Však byl zde na i60.cz i mezinárodní odbornou veřejností uznávaný a oceněný odborník, v diskuzi amatérským historikem nařčen z neznalosti.

Pro všechny, kterých se to týká: Když má někdo jiný názor než vy, nemusí to být jen tím, že vy jste ten moudrý, znalý a chytrý, zatímco on je primitivní debil. Mějte to prosím na paměti, než začnete psát nějaký příspěvek či komentář.

glosa Moje próza
Hodnocení:
(3.6 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.