Také něco sbíráte?
FOTO: autorka

Také něco sbíráte?

2. 2. 2016

Všechno začalo jedné neděle, když jsme neměli plán, co budeme dělat. Můj přítel se mě najednou zeptal, jestli vím, že je v Praze muzeum panenek Barbie. Nevěděla jsem o tom a už vůbec ne, že existují sběratelské Barbie, které nejsou určeny pro děti na hraní, ale naopak jsou to sběratelské kousky, vlastně taková forma investice.

Tak jsme se vydali do Rytířské ulice v Praze, kde ve starém domě muzeum bylo. Při vstupu do místnosti jsem byla překvapena neuvěřitelným množstvím panenek ve vitrínách. Dozvěděla jsem se o historii sběratelských Barbín. Byly tu jedny z prvních panenek, které ještě neměly moc ženské tvary. Sběratelské panenky se v Americe totiž těší neobyčejnému sběratelskému zájmu. Obchodují se v aukcích a některé jsou v hodnotě několika desítek tisíc korun. Jedna panenka Barbie byla v roce 1959 prodána za 3 USD, a ta stejná panenka, která nikdy neopustila originální krabici, vydělala svému majiteli v roce 2004 v aukci na eBay 3,552 USD.

Vůbec nejdražším prodaným kouskem je panenka „Barbie in Midnight Red“ z roku 1965. Byla součástí rozsáhlé sbírky dvou holanďanek a prodala se v aukci v roce 2006 v Londýně za 17,000 USD.

V roce 2004 Mattel představil barevný systém panenek - růžová, stříbrná, zlatá a platinová kolekce, podle toho v jakém nákladu jsou panenky vyrobeny a podle toho jsou také ceněny. K nejlepším sběratelským úlovkům patří také Barbie, které byly oblečené slavnými módními návrháři, jako je Bob Mackie, Versace, Calvin Klein, Christian Dior, DKNY apod. Například cena šatiček high fashion Barbie nevěsty může značně převyšovat nejlepší kousek ve vašem šatníku. Některé mají šperky Swarovského, jako panenka v tmavě modrých šatech.

Při této návštěvě jsem si domů odnesla první panenku, která byla zhotovena na výročí Leonarda da Vinciho. V muzeu se totiž také některé panenky prodávaly. Od té doby se moje sbírka rozrostla o další některé unikátní kousky, které mi přítel kupoval. Celkem jich vlastním 22.

S dalším nákupem jsem ale přestala, protože je nemám v mém malém bytě kam dávat a pak můj důchod mi podobné výstřelky neumožňuje.

Muzeum už ale bylo zrušeno, takže na některé nově vydávané panenky se dívám na netu. Některé jsem vyfotografovala, ikdyž asi ne moc pěkně a jsou přílohou v galerii.

hobby sběratelství
Hodnocení:
(3.6 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.