První česká opera zazněla ve Stavovském divadle
REPRO: wikimedia.org

První česká opera zazněla ve Stavovském divadle

1. 2. 2016

Před vyprodaným hledištěm Stavovského divadla zazněla přesně před 190 lety - 2. února 1826 - zpěvohra Dráteník, jež byla vůbec prvním českým hudebně-dramatickým dílem na původní české libreto. Jejím autorem byl tehdy pětadvacetiletý student práv, jinak zapálený skladatel František Škroup.

Hlavní postavu slovenského dráteníka hrál sám Škroup, který je ale dnes především vnímán jako autor písně Kde domov můj z Tylovy hry Fidlovačka, jež se v roce 1918 stala státní hymnou. Zmíněnou operu tehdy s úspěchem převzala další divadla a z repertoárů vymizela až asi před půl stoletím. Jedno z posledních představení Dráteníka uvedlo v roce 1998 budějovické Jihočeské divadlo k výročí vzniku Československa.

A byl to prý právě úspěch Dráteníka na slova básníka Josefa Chmelenského, který Škroupa odvedl od studií práv a on se rozhodl pro hudbu. Následovaly další opery jako například Oldřich a Božena, Libušin sňatek či Kolumbus.

Škroup působil také jako dirigent Stavovského divadla, roku 1857 byl však po neshodách s ředitelstvím divadla propuštěn a o tři roky později přijal nabídku k dirigování v operním divadle v Rotterdamu. Jeho pobyt v Nizozemsku ale netrval dlouho. Počátkem února 1862 totiž slavný skladatel v zemi tulipánů zemřel a našel v ní i místo svého posledního odpočinku.

opera osobnosti vážná hudba
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.