Elegán Bohuš Záhorský bavil diváky desítky let
ILUSTRAČNÍ FOTO: wikimedia.org

Elegán Bohuš Záhorský bavil diváky desítky let

4. 2. 2016

Elegán Bohuš Záhorský bezpochyby patřil mezi velké postavy českého herectví 20. století. Jeho repertoár byl velmi široký. Hrál milovníky, malé úředníky, policisty, zlodějíčky i velké šéfy. Mnozí si jej vybaví například jako intrikánského komořího Langa z komedií Císařův pekař a Pekařův císař či krále z pohádek Hrátky z čertem a Šíleně smutná princezna.

Oblíbený herec Bohuš Záhorský, vlastním jménem Bohumil Záhorský, se narodil v Praze před 110 lety, 5. února 1906.

Záhorský pocházel z dobré rodiny, jeho otec byl profesorem na ČVUT. K herectví zběhl ze studií reálného gymnázia a později i z konzervatoře. Za první republiky vystřídal celou řadu divadelních angažmá, nejdéle se zdržel v pražském Osvobozeném divadle, kterému vévodilo slavné duo Voskovce a Wericha. Po jejich boku si Záhorský zahrál i ve filmech Pudr a benzín, Hej, rup či Svět patří nám. Větší či menší role ztvárnil i v několika desítkách dalších českých filmů.

Po druhé světové válce zakotvil ve stálém angažmá v Národním divadle. Často přitom pracoval i v rozhlase, televizi a dabingu. Působil také jako pedagog na DAMU.

Z prvního manželství měl Záhorský dceru Evu, jeho druhou ženou byla slavná herečka Vlasta Fabianová. Bohuš Záhorský zemřel v září 1980 ve věku 74 let.

divadlo film herecké legendy osobnosti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.