Rozumíme si? OO, či WC?
FOTO: archiv autorky

Rozumíme si? OO, či WC?

8. 2. 2016

Maminka slavila 91 let jen dortem a kafíčkem, takové malé rodinné posezení a vzpomněla na úsměvnou příhodu obyčejného člověka, kterou vám tady chci popsat.

Můj otec dostal poprve lázně na Slovensko do Sklenných Teplic. Ty se nacházají v překrásném údolí na úpatí Štiavnických vrchů.

Jsou jedny z nejstarších lázní na Slovensku. Využívají léčivou termální vodu, která blahodárně působí zejména na onemocnění pohybového systému a nervového ústrojí. Koupel v termální vodě s vysokým obsahem hořčíku a vápníku je základním principem léčby, na které navazují další procedury.

Ojedinělá je jeskynní termální koupel „Parenica“, která se řadí mezi evropské unikáty. Každé ráno je naplněna jeskynní parní lázní čistou, absolutně přírodní vodou přímo z horkého pramene. Parenica je místní specialita, kde pacienti sedí místo v běžném bazénu v jeskyni, kde pramen s teplotou 52,3 stupňů Celsia ústí přímo do bazénu.

Jednou po procedůrách se otec vyšňořil a šel na vycházku, a protože s jeho zažíváním to nebylo až tak růžové, tak se nerad vzdalovat od oblíbených kadibudek s nápisem OO, dnes WC. Jenže co čert nechtěl dostal se až do dědinky, kde viděl nápis Kadernictvo. Vešel tam pěkně pozdravil, babky s kolíčky na hlavě na něj zíraly. Smradu z čpavku, jak v cařihradě. Tenkrát, jestli si ještě vzpomínáte, letěla trvalá. On se ptal té kadeřnice, zda by nemohl jít u nich na záchod.

A protože mu asi nerozumněla, tak odvětila:

"Nie, to je len iba pro presonál". Otec se odporoučel a samozřejmě, že to nemohlo dopadnout jinak, než jak si myslíte. Jednak, to bylo dost daleko na to, aby doběhl na WC, tak už měl nejen studený pot na čele, ale hlavně teplo v kalhotách.

Snad za deset let poté jednoho odpoledne, otec byl doma v kuchyni a mamka okopávala v zahrádce před domkem květiny. Okolo šly dvě ženy, Slovenky, a ta jedna poprosila mamku, zda by mohla jít k nim na toaletu...

Protože od nás je to ještě asi 500 metrů do Campu, kde obě bydlely, asi by to nestiha. Mamka beze všeho jí šla druhou stranou bytu z venku ukázat kde mají toaletu. Když už ženy odcházely, otec vyšel ven a ptal se: "Co chtěly tady ty ženské?"

Mamka mu vysvětlila, o co šlo. Otec nahvěvaným hlasem řekl: "Mělas je nechat posrat, jak oni mě tenkrát na Slovensku."

Tak nevím, zda si Slováci a Češi nerozumnějí, nebo Češi a Slováci rozumnějí.

Moje próza Můj příběh
Hodnocení:
(4.9 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%