V Chorvatsku zase řádí požáry,
hasiči musí evakuovat turisty

V Chorvatsku zase řádí požáry,
hasiči musí evakuovat turisty

23. 7. 2012

Chorvatsko, nejoblíbenější dovolenkovou destinaci Čechů, zachvátily plameny. Rozsáhlý požár lesního porostu, který zuří v oblasti chorvatského městečka Crikvenica, si nově vynutil evakuaci asi 1400 turistů z několika kempů. Hašení komplikuje velmi silný vítr a plameny se zatím nedaří dostat pod kontrolu.

Požár vypukl v osadě Barbara u Bribiru, jež je součástí městečka Crikvenica v Kvarnerském zálivu v Přímořsko-gorskokotarské župě. Kvůli silnému větru se bleskově rozšířil i na crikvenickou část Selce a směrem na Novo Vinodolsko.

S plameny bojuje zhruba 150 hasičů, kterým kvůli silnému větru dosahujícímu místy rychlosti vichřice nemůže přijít na pomoc letecká technika. Dým z požáru nesený silným větrem osadu Selce zcela zahalil. Podle serveru dnevnik.hr tam lidé mají potíže s dýcháním.

Hasiči ve spolupráci s místní policií už evakuovali autokemp Selce, odkud odjela zhruba tisícovka hostů, kemp Club Adriatic, který opustilo asi 400 turistů, a zotavovnu Chorvatského Červeného kříže.

Portál dnevnik.hr s odvoláním na svědky z místa uvedl, že v oblasti Crikvenice panuje chaos – nefunguje telefon a region je bez proudu. Turisté podle těchto informací balí a opouštějí i hotely a kempy, které nejsou v bezprostředním ohrožení plameny. Na místních silnicích se tak už vytvořily dlouhé kolony pomalu se pohybujících aut. Většina z nich se chce dostat do zhruba 35 kilometrů vzdálené Rijeky.

Podobná situace byla i na místní části Jadranské magistrály, kterou policie o víkendu kvůli silnému větru uzavřela pro nákladní automobily. Nyní je však kvůli hustému dýmu a plamenům v bezprostřední blízkosti vozovky uzavřená pro jakýkoli provoz kromě hasičských, policejních a záchranářských vozidel.

Hasiči se všemi dostupnými prostředky snaží zastavit šíření požáru směrem na osadu Studenčič a Mali Studenac. Podle internetové verze deníku Slobodna Dalmacija se ale posil crikveničtí hasiči dočkají jen stěží. Větší či menší požáry totiž zuří prakticky v každé z přímořských žup a i na ostrovech – například na ostrově Rab v oblasti Supetarska Draga. Požár tu likviduje 80 hasičů s 11 vozidly. Zatím marně bojují chorvatští hasiči také s plameny u osady Šišan u Puly. Velký požár vypukl rovněž poblíž opatijského Svatého Petra.

Chorvatsko požár
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%