Vstupte na palubu Titaniku, ale pozor - nemusíte to přežít...
ILUSTRAČNÍ FOTO: wikimedia.org

Vstupte na palubu Titaniku, ale pozor - nemusíte to přežít...

8. 2. 2016

Návštěvníci výstavy Titanic, která začne 10. února na výstavišti v Praze-Letňanech, vstoupí na palubu slavné lodě a prožijí příběh legendárního plavidla. Budou moci nahlédnout do věrných rekonstrukcí kajut, jídelního oddílu, chodeb, můstku a dalších částí parníku. Na zájemce čeká více než 200 exponátů vylovených přímo z vraku Titaniku.

Expozice mapující historii nejslavnější lodě světa bude na ploše více než 3500 metrů čtverečních a potrvá do konce června.

Výstavu už vidělo po celém světě více než deset milionů návštěvníků. Díky spolupráci týmu odborníků společnosti RMS Titanic, která má jako jediná právo na vyzvedávání částí vraku Titaniku přímo ze dna oceánu, mohou zájemci okusit ruch strojovny, prohlédnout si slavné schodiště lodi nebo si pořídit fotografii na přídi parníku.

Mezi artefakty uvidí například osobní předměty cestujících, jako jsou kabelky, šperky či části oděvů, nebo součásti lodi, nábytek, lodní přístroje, píšťaly a mnoho dalšího. Hodnota těchto artefaktů je astronomicky vysoká, o čemž svědčí i nedávna světová aukce, ve které byl jídelní lístek z Titaniku vydražen za přibližně tři miliony korun.

Každý návštěvník obdrží vlastní palubní lístek se jménem skutečného pasažéra z Titaniku. Na konci expozice se dozví, zda jeho jméno cestu dokončilo nebo ne.

Celá výstava je postavena na konkrétních příbězích a osudech pasažérů, například slovenských bratrů, kteří na Titaniku cestovali se svým otcem. Ten cestu nepřežil, avšak dvojčata docestovala až do New Yorku, kde nikdo neznal jejich původ. Jejich fotografie obletěla svět a dostala se až k jejich matce zpět do Evropy.

Titanic byl ve své době největší osobní parník světa. Byl určen pro převoz cestujících a pošty mezi Evropou a Severní Amerikou. Ztroskotal ve vodách Atlantiku už během své první plavby 15. dubna 1912. Zahynulo na něm přes 1500 lidí.

Osudu Titaniku se věnuje řada dalších akcí. Například Městské divadlo v Brně letos v lednu uvedlo premiéru broadwayského muzikálu Titanic. V pražské O2 areně zase loni v červnu promítli jeden z komerčně nejúspěšnějších filmů v historii kinematografie Titanic za doprovodu živé hudební produkce v podání devadesátičlenného orchestru, pěveckého sboru a keltských hudebníků.

Film Titanic, který byl s rozpočtem přes 200 milionů dolarů v roce 1997 nejdražším hollywoodským snímkem té doby, se stal kasovním trhákem, na který se celosvětově prodalo přes 128 milionů vstupenek s celkovou tržbou přesahující dvě miliardy dolarů. Snímek získal 11 Oscarů včetně vítězství v kategorii Nejlepší film.

lodní katastrofy titanic výstavy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.