Bojíte se cukrovky? Otestujte se!

Bojíte se cukrovky? Otestujte se!

24. 7. 2012

Stále více lidí trpí u nás cukrovkou 2. typu. Příčinou je často nadváha a nedostatek pohybu. Zjistěte pomocí jednoduchého testu, jak vysoké je u vás riziko, že touto chorobou onemocníte.

Odpovězte po pravdě na osm následujících otázek a sečtěte své body. Zjistíte míru rizika, že se u vás během následujících deseti let rozvine diabetes 2. typu. Test připravila a na svých stránkách zveřejnila nadace Deutsche Diabetes-Stiftung.

1. Kolik je Vám let?

a/ méně než 35 let (0 bodů)

b/ 35 – 44 let (1 bod)

c/ 45 – 54 let (2 body)

d/ 55 – 64 let (3 body)

e/ 65 a více let (4 body)

2. Trpí cukrovkou (1. nebo 2. typu) někdo z Vaší rodiny?

a/ Ne (0 bodů)

b/ Ano, blízcí příbuzní (rodiče, sourozenci, děti) (5 bodů)

c/ Ano, vzdálení příbuzní (prarodiče, teta, strýc, bratranec, sestřenice) (3 body)

3. Jaký je obvod Vašeho pasu (měřeno pod žebry, obvykle v úrovni pupku)?

a/ méně než 80 cm (ženy) a méně než 94 cm (muži)  (0 bodů)

b/ 80 – 88 cm (ženy) a 94 – 102 cm (muži) (3 body)

c/ více než 88 cm (ženy) a více než 102 (muži) (4 body)

4. Máte denně alespoň 30 minut nějaké tělesné aktivity (patří sem i pohyb na pracovišti nebo v domácnosti, např. práce na zahradě, mytí oken, vysávání apod.)?

a/ Ano (0 bodů)

b/ Ne (2 body)

5. Jak často jíte ovoce, zeleninu nebo tmavý chleba (celozrnný, žitný)?

a/ Každý den (0 bodů)

b/ Každý den ne (1 bod)

6. Užíváte, nebo jste v minulosti užívali léky na snížení krevního tlaku?

a/ Ne (0 bodů)

b/ Ano (2 body)

7. Naměřili Vám už někdy zvýšenou hladinu cukru v krvi (např. při preventivní prohlídce, v těhotenství, během nemoci)?

a/ Ne (0 bodů)

b/ Ano (5 bodů)

8. Jaký je Váš index tělesné hmotnosti?

a/ Méně než 25 (0 bodů)

b/ 25 – 30 (1 bod)

c/ Více než 30 (3 body)

Výsledky

  • Méně než 7 bodů: Riziko rozvoje diabetu 2. typu během deseti let je ve vašem případě 1 procento. Přestože je toto riziko prakticky mizivé a není potřeba žádná speciální prevence, rozhodně vašemu tělu neuškodí, pokud budete dodržovat zásady zdravého životního stylu – zdravé se stravovat a mít dostatek tělesné aktivity.
  • 7 až 11 bodů: Riziko rozvoje diabetu 2. typu během deseti let jsou ve vašem případě 4 procenta. Riziko cukrovky je lehce zvýšené, proto je více než vhodné dodržovat pravidla zdravého životního stylu. Ten kromě zdravého a vyváženého jídelníčku obnáší také dostatek pohybu – pokuste se alespoň pětkrát týdně vykonávat po dobu 30 minut takovou tělesnou aktivitu, díky níž se lehce zapotíte. Pokud trpíte nadváhou, pokuste se zhubnout. Tuky by měly představovat maximálně 30 procent veškeré energie, kterou denně přijmete ve formě potravy. Obsah nasycených tuků (jde převážně o živočišné tuky, ale pozor také na některé margaríny, sušenky apod.) ve vašem jídelníčku by neměl překročit 10 procent.
  • 12 až 14 bodů: Riziko rozvoje diabetu 2. typu během deseti let je ve vašem případě 17 procent. Riziko cukrovky je již vysoké, a proto je nejvyšší čas začít s účinnou prevencí.
  • 15 až 20 bodů: Riziko rozvoje diabetu 2. typu během deseti let je ve vašem případě 33 procent. U celé třetiny pacientů s tímto stupněm rizika se během deseti let rozvine cukrovka 2. typu. Rozhodně tuto situaci nepodceňujte, protože by mohla mít pro vaše zdraví dalekosáhlé důsledky. Navštivte vašeho praktického lékaře, který vám změří hodnotu cukru v krvi a doporučí další kroky, které jsou bezpodmínečně nutné, abyste rozvoji cukrovky zabránili.
  • Více než 20 bodů: Riziko rozvoje diabetu 2. typu během deseti let je ve vašem případě 50 procent. Je nutné ihned začít s účinnými opatřeními. Je dokonce i možné, že již cukrovkou trpíte, pouze se u vás ještě neprojevily vnější příznaky. Navštivte svého praktického lékaře, který provede nezbytná vyšetření.
Tento TEST byl převzat z odborného portálu TOP lékař.  O tom, jaké jsou rizikové faktory vzniku cukrovky, ale i více článků o této nemoci si můžete přečíst zde. Na portále TOP lékař si můžete také spočítat váš BMI index.
cukrovka zdraví
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.