Česko se rychle stalo
"bazénovou" velmocí

Česko se rychle stalo
"bazénovou" velmocí

25. 7. 2012

Češi se zamilovali do bazénů. Na svých zahradách mají nainstalováno už zhruba čtvrt milionu bazénů, jejichž prodej v posledních letech stále roste. Ročně se v zemi prodá několik desítek tisíc bazénů a Česká republika již patří v Evropě mezi země s nejvyšším počtem bazénů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. 

Na tuzemských zahradách bylo loni podle organizace European union of swimming pool and spa associations a společnosti Mountfield zhruba 198 000 nadzemních a kopaných bazénů (bez započtení gumových bazénů), zatímco například na Slovensku jich bylo 39 000, v Maďarsku 59 000 a Německu 800 000. Nejvíce si v Evropě koupání v soukromých bazénech užívají Francouzi, kteří si pořídli 1,4 milionu bazénů, a Španělé (1,1 milionu).

"Bazénový trh v Česku stále roste. Odhadujeme, že na tuzemském trhu je celkově umístěno přibližně 250 tisíc bazénů a trh stále není nasycený. Pro srovnání - v Česku jsou zhruba dva miliony zahrad," řekl ČTK mluvčí společnosti Mountfield David Jirušek.

V roce 2010 Mountfield prodal 28 846 bazénů, které jsou trvale umístěné na zahradě. Loni jich bylo 32 013 a letos do konce května prodej obnášel 25 000 bazénů. "Celkový počet prodaných bazénů v letošním roce odhadujeme na 35 000," podotkl Jirušek.

Podle mluvčí internetového obchodu Mall.cz Michaly Gregorové letos prodeji bazénů přálo počasí, které má na poptávku velký vliv. "Zatímco loni jsme od května do července prodali 1000 bazénů, tak letos za stejné období 1600. Ve finančním objemu je rozdíl ale velmi malý, což je způsobeno tím, že letos byla obrovská poptávka po menších levnějších bazénech," uvedla.

Za posledních deset let se podle Jiruška změnily hlavní důvody, proč si české domácnosti pořizují bazény ke svým rodinným domům a rekreačním objektům. Zatímco před deseti lety byla hlavním důvodem prestiž spojená s vlastnictvím bazénu, nyní mezi hlavní argumenty patří cena, dítě v domácnosti a stěhování do rodinného domu se zahradou.

 

Počet bazénů na 100 000 obyvatel
Španělsko     2488
Francie          2188
Česko            1980
Německo         972
Slovensko        780
Portugalsko     658
Maďarsko        590
Británie           383
Itálie                345

Zdroj: European union of swimming pool and spa associastions, společnost Mountfield

bazény hobby koupání Mountfield
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%