Labutí příběh
FOTO: autorka

Labutí příběh

24. 2. 2016

Napíši vám příběh jednoho páru labutí v naší Zámecké zahradě. Jsou tu dva rybníky, malý s ostrůvkem a na velkém jezdí v létě i lodičky. Na obou jsou všudypřítomné divoké kachny, na jaře i s houfem malých kachňat.

Labutě ale máme již několik let jen dvě - je to "manželský" pár. Na malém rybníce na ostrůvku touto dobou paní labuť vylepšuje hnízdo, kam za několik týdnů naklade vejce. Loni jich bylo 8, jak jme zjistili, když se vylíhly mladé. Chodím s přítelkyní a jejím pejskem na procházky okolo obou rybníků a každou procházku jsme je přepočítavaly, protože předloni o všechny mladé přišli.

Rodiče je nejprve nechávají plavat jen kolem ostrůvku s hnízdem, ale postupně, jak rostli přešli i na velký rybník, který zajišťoval lepší obživu. Procházka kolem rybníků je cílem i lázeňských hostů a hlavně důchodců, všichni nosí pernaté společnosti tvrdé housky a chleba, takže hladem netrpí ani v zimě.

Celé léto i podzim jsme všichni sledovali, jak rostou do krásy, z ošklivých kačátek se staly krásné labutě. Naučily se létat a nastal čas, aby vylétly z rodného rybníka a našly si nový domov a partnera a založily kdesi na jiném rybníce rodiny. S novým jarem čekáme novou labutí omladinu a zase budeme hlídat, zda se jí bude dařit dobře.

příroda ptactvo
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.