Ptákem roku 2016 je červenka obecná
FOTO: commons.wikimedia.org

Ptákem roku 2016 je červenka obecná

25. 2. 2016

Ptákem roku 2016 ornitologové vyhlásili červenku obecnou, která patří mezi 15 nejběžnějších ptáků Česka. Je to nenápadný ptáček velikosti vrabce, kterého lze spatřit téměř všude po celý rok. Česká společnost ornitologická chce volbou upozornit na skutečnost, že i běžným a široce rozšířeným druhům může hrozit nebezpečí, například v podobě prosklených zastávek hromadné dopravy.

"Ptákem roku se nemusí stát jen vzácný a ohrožený druh. I červenka, která patří mezi 15 nejběžnějších ptáků Česka, nám poskytne dostatek prostoru pro poznávání přírodních tajemství i pro zamyšlení, co všechno bychom mohli ve svém okolí změnit k lepšímu," uvedl ředitel ČSO Zdeněk Vermouzek. Loňským ptákem roku byla potápka černokrká, která z Česka téměř vymizela.

Podmínkou pro život červenky je hustší porost a křoví. Melancholický zpěv červenky lze slyšet ze stinných lesů, zarostlých břehů řek i z městských parků nebo z udržovaných zahrad. Zajímavostí je zpívající samička. V létě nezpívá, ale na konci hnízdní sezony se pár rozpadne a samice začne obhajovat vlastní potravní teritorium. V té době u ní vzrůstá hladina testosteronu a začíná zpívat, či dokonce reagovat na hlasové nahrávky.

Červenky sice vypadají něžně, jsou to ale velcí rváči. Každá desátá dospělá červenka končí život na následky souboje, které nejsou jen výsadou samců. Každá červenka má své vlastní teritorium, které brání před všemi příslušníky svého druhu a často i před ostatními ptáky. Jako signál k útoku slouží červená náprsenka protivníka.

Podle Vermouzka není složité usnadnit červenkám život. Majitelé zahrad by například mohli nechávat hromady větví ze zimní prořezávky na zahradě až do podzimu. Za nejhorší označil kácení křovin nebo pálení hromad klestí v hnízdní době (od dubna do července), kdy se může mimo jiné zničit dobře ukryté hnízdo červenky.

Ve městech a na vesnicích jsou pak pro červenky smrtelnou pastí prosklené zastávky, které se v poslední době objevují stále více. Zastávky jsou u země, kde ptáci často létají. Celkově se odhaduje, že na světě ročně zahyne jedna miliarda ptáků po nárazu do skleněných ploch, o každý metr čtvereční se tedy ročně zabije zhruba jeden pták. Přesto červenek přibývá. Vermouzek to vysvětluje obrovskou nadprodukcí potomstva, každá samička červenky vyvede zhruba sedm mláďat ročně.

V Česku každoročně hnízdí milion párů červenek, tedy zhruba dva miliony dospělých ptáků. Po vyvedení mláďat se počty více než zčtyřnásobí, takže v létě jich je osm a více milionů. Počet přežívajících mláďat se ale rychle snižuje, do dalšího roku z původních sedmi milionů přežije 1,5 milionu.

Na nebezpečí zastávek chtějí ornitologové upozornit v kampani Bezpečné zastávky, v níž mohou občané na webu ohodnotit nebezpečnost zastávky ve svém okolí. "Věříme, že se nám podaří s pomocí mnoha lidí zmapovat velké množství zastávek v krátkém čase," uvedl Vermouzek. Informace pak bude ČSO předávat obecním úřadům a dopravním podnikům s žádostí, aby je zabezpečily. "Není to nic složitého, mnoho dobrých řešení jepopsáno na www.ochranaptaku.cz. Jen si nesmíme myslet, že stačí jedna nalepená černá silueta," poznamenal.

Ptáka roku vyhlašují ornitologové od roku 1992. Před loňskou potápkou to byl například čáp černý a bílý.

příroda ptactvo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.