Zemřela bývalá první dáma USA Nancy Reaganová
FOTO: cs.wikipedia.org

Zemřela bývalá první dáma USA Nancy Reaganová

6. 3. 2016

Ve věku 94 let zemřela bývalá první dáma Spojených států Nancy Reaganová. Uvedl to internetový portál TMZ.com, který se odvolává na její rodinu. Reaganová byla delší dobu vážně nemocná. Joanne Drakeová z knihovny Ronalda Reagana uvedla, že zemřela doma v kalifornském Bel-Air na selhání srdce.

Nancy byla herečkou, než se setkala s budoucím manželem Ronaldem Reaganem, jehož si vzala v roce 1952. Reagan byl americkým prezidentem v letech 1981 až 1989, zemřel v roce 2004 po dlouhém boji s Alzheimerovou chorobou.

Nancy byla známá jako velká ochránkyně svého manžela, a to jak v politickém, tak v osobním životě. Média často citovala její prohlášení v oficiálním životopise, kde uvedla "můj skutečný života začal, až když jsem se vdala za svého manžela".

Reaganová byla rovněž manželovou politickou partnerkou a poradkyní a je označována za jednu z nejvlivnějších prvních dam Ameriky, spolu s manželkami Franklina Roosevelta, Woodrowa Wilsona a Billa Clintona. Jejím mediálně nejznámějším projektem ve funkci první dámy byla protidrogová kampaň "Just Say No", této oblasti se věnovala i po skončení funkčního období. Později také podporovala výzkum léčby Alzheimerovy choroby.

Reaganová se narodila jako Anne Frances Robbinsová, její rodiče se však brzy rozešli a matka se vdala za Loyala Davise, který ji adoptoval. Jako herečka pak přijala umělecké jméno Nancy Davisová. V letech 1949 až 1956 natočila 11 filmů.

Nancy měla se svým manželem dvě děti, starší dceru Patricii Ann a syna Ronalda Prescotta. Reagan měl z prvního manželství s Jane Wymanovou ještě další dvě děti, Michaela a Maureene.

 

Vizitka Nancy Reaganové:

- Narodila se jako Anne Francis Robbinsová 6. června 1921 v New Yorku. Po dokončení studií se stala herečkou. V letech 1949 až 1956 si zahrála celkem v 11 filmech. Její první filmová role byla ve filmu Stín na zdi (1950). Ve válečném dramatu Hellcats of the Navy (1957) si zahrála po boku svého manžela Ronalda.

- Její manžel Ronald Reagan, kterého si vzala v roce 1952, stál v čele Spojených států v letech 1981 až 1989. Tento republikán je mnohými považován za hlavního vítěze studené války, když se snažil Sovětský svaz stále vyššími výdaji na obranu "uzbrojit", zároveň se ale snažil se sovětskými vůdci vyjednávat. Zemřel v roce 2004, když mu bylo 93 let.

- V letech 1967 až 1975 byla během dvou guvernérských funkčních obdobích svého manžela první dámou Kalifornie. Zapojila se do několika charitativních organizací a radila manželovi v personálních otázkách.

- Jako první dáma USA se angažovala především v sociální problematice. Ve své kampani nazvané Just Say No se věnovala drogové a alkoholové problematice u mladistvých.

- Podle expertů na neverbální komunikaci se ve společnosti vyznačovala rezervovanějším chováním a vyzařovalo z ní přísné "́dívej se, ale nedotýkej se". Bílému domu vládla železnou rukou a podle knihy své astroložky Joan Quigleyové nechala hvězdy rozhodovat například o přesných termínech startů prezidentova letadla či o okamžicích podpisů smluv se Sovětským svazem. Její důvěra v astrologii se ještě zvýšila po pokusu o atentát na Reagana v roce 1981.

- V roce 1987 jí byla diagnostikována rakovina prsu, v říjnu téhož roku podstoupila mastektomii.

- V posledních letech patřila mezi hlasité zastánce výzkumu kmenových buněk, které umožňují léčbu řady nemocí, včetně Alzheimerovy choroby, na kterou zemřel její manžel. Ronald spolu s Nancy a americkým Sdružením pro výzkum Alzheimerovy choroby založil v listopadu 1995 Výzkumný ústav Ronalda a Nancy Reaganových.

- V roce 2000 osobně převzala od tehdejšího českého velvyslance v USA Alexandra Vondry místo těžce nemocného manžela nejvyšší české státní vyznamenání Řád Bílého lva. V témže roce spatřila světlo světa kompilace dopisů manželů Reaganových "I Love You, Ronnie".

- Reaganovi měli dceru Patricii a syna Ronalda.

 

 

 

osobnosti
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.