Horáčkův pozdrav přátelům z Hydroústavu
ILUSTRAČNÍ FOTO: pixabay.com

Horáčkův pozdrav přátelům z Hydroústavu

21. 3. 2016

Už tady na tomto světě straším docela dlouho, ale přijde mi, že předpovědi počasí jsou čím dál méně přesné. Experti z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se téměř s matematickou přesností mýlí každý týden. O dlouhodobých předpovědích raději ani nemluvě.

Nyní bych měl předložit argumenty. No, nemám to samozřejmě zdokumentováno, ale stačily mi jarní prázdniny v Jeseníkách s vnoučaty před čtrnácti dny. Žádné polojasno až jasno, jak pravila lokální předpověď na Ramzové, Červenohorském sedlu a v Koutech. Bylo jen a jenom zataženo a příšerné mlhy. Sněžit nemělo, ovšem překvapivě sněžilo. A v den, kdy mělo být nejhůř, tak vykouklo sluníčko a my jsme konečně nachytali trochu bronzu. Divné, že? Ale vlastně ani ne, na minely meteorologů jsme si prostě zvykli.

„Měsíční výhled odhaduje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy,“ upozorňuje pro jistotu opakovaně ČHMÚ. Zřejmě ví, o čem mluví. Klasický alibismus. Patrně nejsem zdaleka první, kdo si na chybné předpovědi stěžuje.

Ono to může být naprosto famózní povolání. Když to klapne, jsem dobrý, a když ne, tak taky, protože za to mohou „výkyvy“. Nemohu tedy nic zkazit… Čím to může být? Technika je stále přesnější, meteorologické družice dokonalejší, odborníci na počasí vzdělanější. Mají dnes možnost studovat na prestižních zahraničních univerzitách. A spousta lidí, včetně čtenářů i60, se stala dokonalými regionálními zpravodaji o počasí.

Přesto si dovolím našich meteorologů trochu zastat. Nemají to dnes jednoduché. Klimatické změny, které gradují kvůli činnosti nezodpovědných lidí na této planetě, znamenají to, že nejprve vyschneme jako Sahara, a vzápětí nás zasáhnou katastrofální povodně. Je vůbec možné tyto poslední obrovské podnební výkyvy nějak předvídat?

Ještě před dvaceti lety se pan meteorolog Vomáčka na Klínovci v březnu prostě podíval na přístroje a zaznamenal očekávané hodnoty. Od těch před stoletím se příliš nelišily. Dnes musí mít ve výbavě péřovku i kraťasy. Až bude pan Vomáčka potřebovat potápěčskou výzbroj, je po nás. My starší máme tu kliku, že už se toho nedožijeme…

 

P.S.: Autor tohoto textu není členem ani voličem žádné zelené strany.

glosa počasí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.4 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.