Na Velikonoce se bude v řadě areálů lyžovat naposledy
ILUSTRAČNÍ FOTO: pixabay.com

Na Velikonoce se bude v řadě areálů lyžovat naposledy

23. 3. 2016

V řadě horských středisek se bude lyžovat i na Velikonoce. Velmi dobré podmínky hlásí například vlekaři z Krkonoš, Šumavy či Jeseníků. Nadcházející prodloužený víkend ale mnohde udělá za letošní sezonou definitivní tečku.

Hlavní skiareály v Krkonoších a v Orlických horách v Královéhradeckém kraji nabízejí lyžařům skvělou a možná poslední příležitost. Na některých sjezdovkách leží téměř metr sněhu, ceny skipasů přitom klesly na úroveň vedlejší sezony. Některé areály, například Kněžický vrch u Vrchlabí či Svoboda nad Úpou, už ale své brány zavřely.

Také v Libereckém kraji bude o prodlouženém víkendu fungovat většina středisek. Sezonu zatím ukončila jen některá menší jako Javorník na Ještědském hřbetu, Josefův Důl či Bedřichov. Některá další provoz přerušila v tomto týdnu na pracovní dny, o prodlouženém víkendu ale vleky ještě jednou spustí.

Do Jizerských hor mohou vyrazit i běžkaři. "Pomohlo, že v noci na úterý připadlo dva až pět centimetrů sněhu. Na dnešek jsme upravili hlavní trasu z Bedřichova přes Smědavu na Jizerku," řekla Silvie Kalinová z Jizerské o.p.s.

V sousedním Ústeckém kraji zůstávají v provozu dvě střediska. Dostatek sněhu je stále v Telnici nedaleko Ústí nad Labem a malý vlek se o víkendu naposledy rozjede ve středisku Alšovka nad Chomutovem.

Kvalitně upravené sjezdovky slibují milovníkům zimních sportů vlekaři z Karlovarského kraje. Nadále se lyžuje téměř ve všech hlavních areálech a díky čerstvému sněhu mohly být upraveny i některé běžecké trasy v Krušných horách.

O Velikonocích si zalyžují také návštěvníci Šumavy. Zejména v Železné Rudě a okolí je v provozu několik zimních areálů. Sníh se drží i ve stopách, které se ale už neupravují.

Za sněhem bude možné o víkendu vyrazit také do Jihočeského kraje. "Podmínky jsou při denním i večerním lyžování dobré a velikonoční svátky budou skutečným vrcholem sezony. Počasí nám opravdu přeje, a tak si můžete zalyžovat i v bermudách," uvedl ředitel Skiareálu Lipno Petr Dušek. Konec sezony se blíží také na Kvildě. Provozovatelé chtějí sjezdovku zprovoznit od čtvrtka do pondělí.

Podstatně odlišná je situace ve středních Čechách, kde své brány zavřely už všechny areály. Pokud to ale podmínky umožní, bude se v pátek a v sobotu lyžovat na Monínci na Příbramsku.

Podobně je na tom i Vysočina. O velikonočních svátcích bude otevřena pouze sjezdovka na Šacberku u Jihlavy, na které se udrželo přes půl metru technického sněhu.

Velmi dobré podmínky pro sjezdové lyžování slibují horská střediska v Pardubickém kraji. Například v Dolní Moravě na Orlickoústecku jsou v provozu všechny sjezdovky a bude tomu tak až do konce velikonočních svátků. Po nich už bude provoz omezen. Co nejdéle chce vydržet v provozu také lyžařské středisko v Červené Vodě a Čenkovicích v Orlických horách.

Vyznavače zimních sportů lákají před prodlouženým víkendem také Jeseníky. "Poslední týden jsou nejlepší podmínky pro lyžování za celou zimu. Všechny větší areály jsou stále v provozu a budou i na Velikonoce," řekl náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš. Na své si přijdou i běžkaři, a to hlavně v okolí Pradědu, Červenohorského sedla, Paprsku či Dolní Moravy, kde jsou upravené běžecké stopy.

V Beskydech zůstává na hřebenech ještě okolo 20 centimetrů sněhu. Pokrývka ale odtává a podmínky nejsou stoprocentní. V nepřetržitém provozu přesto zůstávají areály v Bílé a Mezivodí. O víkendu se v případě zájmu lyžařů rozjedou vleky i ve střediscích Gruň, Javorový, Kohutka a Pustevny.

Už jen poslední střediska fungují ve Zlínském kraji. Karlovický Ski areál Razula bude mít při příznivém počasí v provozu od pátku do neděle hlavní sjezdovku. Podobně je tomu na Pustevnách v Beskydech. Naproti tomu na Kohútce v Javorníkách pojedou vleky i na velikonoční pondělí.

V Jihomoravském kraji je zimní sezona již minulostí. Sezonu ukončili v neděli v Olešnici na Blanensku, tedy poslední lyžařský areál, který byl ještě v provozu.

lyžování naše tipy sport
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%