Aprílové rady jedné slepici aneb Máme rádi zvířata
Ilustrační foto: pixabay.com

Aprílové rady jedné slepici aneb Máme rádi zvířata

25. 3. 2016

Vážení přátelé tohoto portálu, když jsem žádal o živnostenský list, v zaměření své firmy jsem mimo jiné uvedl také „Poradenská činnost v oboru stavebnictví“. Živnostenský úřad mi to ale změnil na pouhé „Poradenská a konzultační činnost“, tedy bez uvedení oboru. Ve stejném znění se to pak objevilo i na internetových vyhledávačích. Zpočátku jsem se divil, jaké podivné dotazy mi v e-mailech přicházejí, ale pak mě to začalo bavit a na některé jsem odpovídal. Ovšem po svém, ("Poradna převážně nevážně") a s vysvětlením, že jsem jen stavař.

Následující příběh je na pravdivém základě, jen osoba tazatelky a její bydliště je pozměněno. Vzhledem k aktuálnímu datu jsem vše ještě trochu aprílově upravil, i když si uvědomuji, že každý nesdílí moji zálibu kombinovat věci míněné vážně s naprostými nesmysly. To je vždy mé riziko, je to ve mně jako v kozlovi a už s tím nic nenadělám.

Tazatel:  Paní Věra Zabilková, Brloh pod Kletí

Dotaz:  Cizí pes zaútočil na naši slepici, ale nezakousl ji, jenom ji oškubal. Ta teď běhá po dvoře úplně nahatá a vypadá to směšně. Psa    jsme zahnali do stodoly a zavřeli ho tam. Jenže nevíme, čí je a jestli je očkován proti vzteklině. Můžeme slepici zabít a sníst?

Odpověď: 

1. Vzteklina

Přestože se u ptáků vyskytuje sporadicky, slepici raději nejezte, nechte ji dál žít a ona se Vám odvděčí dalšími vajíčky. Ale uvědomte si, že prodělala psychické trauma a nevyčítejte jí, jestliže po určitou dobu snášet nebude. Pokud máte doma antidepresiva, přidávejte jí občas prášek do zrní, ale vhledem k její malé hmotnosti dávkování musíte upravit přibližně na dětské dávky. Pokud to nepomůže, zvažte návštěvu u veterinárního psychiatra. Ale pozor! Pokud vím, v ČR zatím neexistují zvířecí psychologové specializovaní podle druhu zvířat (jako je tomu v USA).

2. Zateplení

Vzhledem k tomu, že je únor, patrně Vaší nahé pipince bude zima. Doporučuji Vám koupit si v jakékoliv prodejně se stavebninami, domácími potřebami či ve větší drogerii montážní pěnu ve spreji a nastříkat ji na celé tělo slípky (kromě nohou a hlavy). Jedná se o výbornou tepelnou izolaci, která je navíc bílá nebo žlutá, (tedy v běžných barvách slepic) a pipka již nebude působit tak směšně.

 3. Vzhled a mindráky

 Slepička se do zrcadla sama od sebe dívat nebude, jen musíte zabránit tomu, aby zrcadlo přímo před ni nějaký zlomyslný člověk nepostavil. Své dílo ale můžete ještě zdokonalit. Do montážní pěny lze velmi snadno napíchat nové slepičí peří, ( holý konec brk předtím namočit do lepidla). Protože předpokládám, že původní peří, které prošlo psí tlamou, je již znehodnoceno, je třeba se domluvit s ostatními slepicemi ve Vašem chovu. Když jim vysvětlíte význam pojmů „Musíme si pomáhat“ a také „Pták v tísni“, jistě si každá z nich nechá dobrovolně pár brk vytrhnout ze svého bohatého kožichu a věnuje je své postižené kamarádce.

4. Psí logika věci

Psa také nezabíjejte. Uvědomte si, že zřejmě ani není zlý a neuvědomil si, že pipince ubližuje. Jen má prostě svůj specifický smysl pro humor. Nechte ho zatím zavřeného ve stodole, ale vyfotografujte ho, obrázek přidejte na nástěnku Obecního úřadu v Brloze s textem „Našel se tento pes“ a uveďte svoji adresu. O tom, že Vám způsobil škodu, se na vývěsce zatím nezmiňujte. Slepičku si také vyfoťte - ještě před jejím zateplením pěnou. Než si k Vám pro psa majitel přijde, obstarejte si pár svědků (ne členů rodiny), kteří Vám událost potvrdí pro případné soudní řízení - kdyby to s majitelem psa nešlo vyřídit po dobrém.

5. Právní stránka věci

Jednalo by se především o ublížení na zdraví fyzickém i duševním (s trvalými následky) poškozené ptačí osoby, včetně výplaty bolestného. Dále pak o náhradu škody, která vznikla Vám. Na příklad:
*výpadek ve snůšce vajec
*znehodnocení peří
*obstarání montážní pěny a lepidla
*náhrada za Váš ztracený čas při zařizováním potřebného
*honorář za Vaše umělecké dílo při výtvarné práci na novém exteriéru slepice
*krmení psa ve stodole
*náklady na léčení u veterinárního psychiatra včetně přiměřených výdajů na cestovné (případně i úhradu dálničních poplatků). Ale pozor! Do USA slepičku neberte. To by soud již za přiměřené nutné výdaje zřejmě neuznal. A navíc - letištnímu personálu by jistě byl nezvyklý vzhled pipinky podezřelý. Zřejmě by Vaše dílo zničili hledáním potencionální trhaviny v obalu slepice, protože na psa-čichače by se v tomto případě nemohli spolehnout.

6. Varování

 Pokud přímí svědci onoho psího škubání peří neexistují, nepokoušejte se za košík vajec sehnat svědky falešné. Stejně byste si ten úplatek nemohla zahrnout do Vašich výdajů a jednalo by se o trestný čin křivého svědectví. Může se stát, že Okresní soud v Českém Krumlově nerozhodne ve Váš prospěch, neboť přistoupí na argumentaci obžalovaného - nedostatek důkazů, usvědčujících právě jeho psa. V tom případě Vám doporučuji se proti takovému rozsudku zatím neodvolávat a obrátit se napřed s prosbou o radu na ombudsmana ČR. Naše kancelář k těmto radám již není kompetentní, jsme zaměřeni spíše na technické záležitosti v oboru stavebnictví.

7. Praktická rada: Uchopení slepice - (převzato z Wikipedie)

*položit ruku slepici na záda - slepice obvykle zůstane v klidu stát
*mírně zatlačit - slepice se položí a lze ji snáze uchopit
*druhou ruku podsunout pod slepici zepředu dozadu tak, aby se mezi roztaženými prsty ruky nacházely oba její běháky; dva prsty jsou tedy mezi jejíma nohama. První ruka přitom zůstává ležet na hřbetu zvířete a zabraňuje slepici mávání křídly.
*Popsaným způsobem lze slepici držet a nést, aniž by propadla panice. Rozhodně by se neměla zvedat za křídla nebo za běháky vzhůru nohama, což je pro zvíře velmi nepříjemné.
 
Závěr

Jak vidno, v některých životních situacích je praktické opustit stereotypní způsob myšlení v zaběhlých metodách - (zabít a sníst nebo dát sežrat) a hledat nová řešení. Třeba ve zdánlivě odlišných oborech, jakými jsou stavebnictví a zoologie.

Historická zajímavost - (viz Wikipedie: Kur domácí)

Cituji: První domestikovaní kurové se však pravděpodobně chovali hlavně pro kohoutí zápasy. Ve středověku je šlechta chovala v parcích jako okrasnou zvěř a dodnes se chovají bojová i okrasná plemena, která bývají chovateli předváděná na výstavách.

Má otázka čtenářům

Nepodařilo se mi na vyhledávačích vypátrat, kdy, ve které zemi a proč vznikl fenomén házení vajec nebo rajčat po neoblíbených autoritách. Nevíte o tom něco bližšího? Samozřejmě s tím nesouhlasím, ale zalíbila se mi následující písnička, vám ne?
Jarek Nohavica: Život je tanec mezi vejci.

 

 

 

 

 

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(4.9 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%