Svátky a jejich slavení
Ilustrační foto: pixabay.com

Svátky a jejich slavení

25. 3. 2016

Svátky, co slavíme, no, spíš neslavíme, pro většinu lidí je to den placeného volna navíc a málokdo vůbec ví, co znamenají.

1. leden. To není jako svátek uvítání Nového roku, ale výročí založení České republiky. A potom je teprve uvítání Nového roku.

Potom je tu svátek nesvátek - MDŽ. Ano, 8. března je vzpomínka na stávku amerických švadlen, kterou demokratický stát USA tvrdě potlačil zbraněmi a je to vzpomínka na mrtvé ženy.

Jako další je církevní svátek Velikonoce, který se letos rozšířil o Velký pátek. Je to převzaté od původních obyvatel, kteří to měli jako vítání jara. Někde se ještě u toho slaví odchod zimy vhozením smrtky do vody (Velikonoce jsou pohyblivý svátek, připadají vždy na první neděli po prvním úplňku po prvním jarním dni).

I další svátek je amerického původu. Je to 1. máj. I to je vzpomínka na krutost vládních garnitur USA vůči pracujícím.

V květnu se ještě slaví 8. květen. A to i přesto, že naše hlavní město bylo osvobozeno až v ranních hodinách 9. května.

6.7. Další je svátek ryze český. Upálení českého buditele a kněze Jana Husa. Toho nechala upálit mírumilovná církev jen proto, že ukazoval na její pýchu a špatnost.

5.7. A ještě jeden český svátek. Příchod věrozvěstů Cyrila a Metoděje do Čech na přání českého vladaře, jako obrana před západním vlivem katolické církve. Tito kněží sloužili ve slovanském jazyce, tedy srozumitelnějším lidu.

28.9. A svátek svatého Václava patří taky k církevním svátkům. Je to vzpomínka na vraždu legálního vladaře, byť byl podřízen německému vládci Otu Braniborskému, kterému platil poplatky.

Dne 28. října slavíme svátek založení státu, který jsme sami zrušili, vznik Československa.

2.11. Ještě jeden svátek nesvátek. Památka zesnulých. To bohužel zatím nenapadlo nikoho z našich představitelů zařadit mezi svátky, ač úcta k zemřelým ke svátkům patří.

Následuje další nový svátek, který ale byl jako významný den už slaven či uctíván v celém civilizovaném světě od roku 1945 - Mezinárodní den studentstva, na paměť českých vysokoškoláků a  jejich odporu vůči německým okupantům. V Čechách byl "překřtěn" na 17. listopad.

No a nakonec jsou tu svátky vánoční. A tak už konečně je i Štědrý den svátkem. To je totiž svátek všech, věřících i nevěřících, je to svátek lásky k bližním.

26. prosinec už není důležitý, je to jen zvyklost, i když někde, výjimečně, se i ta koleda slaví.

Bohužel, většina svátků se stává jen dnem volna navíc a nic nikomu neříká.

svátek
Hodnocení:
(4.2 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.