Jarní procházky po zámeckých parcích
FOTO: autorka

Jarní procházky po zámeckých parcích

29. 3. 2016

Sobotní i nedělní velikonoční počasí nás vylákalo na jarní procházky do známých zámeckých parků – v Kostelci nad Orlicí, Častolovicích a v Opočně.

Nový Zámek v Kostelci byl od roku 1992, kdy jej rod Kinských dostal zpátky v restituci, opravován  hrabětem Josefem Kinským  a budován sice jako rodinné sídlo, ale s určením pro návštěvy široké veřejnosti. Po jeho úmrtí se pokračování prací ujal jeho syn František, nyní základním povoláním starosta města.  Už od roku 2012 se v zámku konají různé kulturní a společenské akce, koncerty, výstavy, ale také běžné prohlídky jeho komnat, při kterých mnohdy podává výklad osobně  František Kinský. Součástí zámeckého komplexu je rozlehlý velký park v anglickém stylu, ve kterém jsou také unikátní a velmi staré stromy, např. více jak tři sta let rostoucí platan s obrovským kmenem. Pod jeho korunou každoročně na jaře vyraší stovky bílých a fialových krokusů.

Zámek v Častolovicích patřil od konce  17.st. rodu Sternbergů a poslední dědičkou je Franziska Diana Sternbergová Phipps, která od navrácení zdevastovaného zámku v restituci v roce 1992 jej uvádí do původního stavu a díky jejím odborným dovednostem a vkusu se dnes stal zámek opět skvostem české architektury i centrem kulturně společenského života regionu. K zámku přináleží rozsáhlý park  v anglickém stylu a v posledních letech vybudovaný malý zvěřinec, který je velkým lákadlem pro dětské návštěvníky. V zahradě je vysázeno mnoho druhů růží a obzvláště zaujmou staré anglické velkokvěté druhy.

Zámek v Opočně získal rod Colloredů do dědičného držení 30. srpna 1636 a po roce 1792, kdy se spojil rod Colloredů s rodem Mansfeldů, používaly název Colloredo-Mansfeld. Od roku 1947 je zámek ve vlastnictví státu a v roce 1991 požádali Kristýna a Jeroným Colloredo-Mansfeldovi o navrácení opočenského zámku v rámci restitučních nároků. Od roku 1995 si jejich nároky přehazují soudy různých instancí od okresního až po Ústavní a posledním rozhodnutím Ústavního soudu bylo povoleno obnovit soudní řízení na základě nově předložených důkazů.  Na zámecký park však uplynulých více jak dvacet let to však nemá žádný negativní dopad, naopak – stromy i mobiliář jsou stále ošetřované a udržované, jen ubylo několik laveček na terasovitých cestičkách. Na rozdíl od předchozích dvou parků je tento v Opočně zčásti situován ve svahu pod zámkem a tak některé partie jsou náročnější na výstup. Výhledy do údolí s protékajícím Zlatým potokem a dvěma zámeckými rybníky však stojí za vynaloženou námahu.

Jednotlivé zámky jsou v této době teprve připravovány na svou turistickou sezonu, ale procházky přístupnými zámeckými parky a zahradami jsou při dobrém počasí vítaným zpestřením každého dne.

 

cestování fotografování
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.