Gobelíny
FOTO: autorka

Gobelíny

2. 4. 2016

Uměleckoprůmyslové muzeum Praha zadalo Gobelínce Valašské Meziříčí k restaurování čtyři gobelíny, které byly vytvořeny v letech 1600 až 1700. Šikovné ruce žen celý rok, dokonce i v přesčasových směnách, opravovaly poničené části. Dílo se zdařilo.

Když jsem si gobelíny prohlížela, žasla jsem hned dvakrát. Jak dokázali mistři před 400 lety obarvit vlněnou přízi přírodními barvivy tak znamenitě, že ani zub času nesmazal jemné nuance v sytostech vybarvení. Druhý obdiv patří zaměstnancům gobelínky. Je až neuvěřitelné, že se stále najdou ženy, které steh po stehu navracejí rozměrným gobelínům jejich působivost a krásu.

Za špatných světelných podmínek jsem se snažila pořídit pár smínků. V celkovém rozměru se mi podařilo zachytit dva gobelíny, z dalších dvou mám pouze dataily. Jen pro zajímavost uvádím, že nejrozměrnější dílo má cca 330x500 cm.

A na závěr malé vysvětlení. Celý profesní život jsem byla zaměstnána v textilní firmě, a tak něco málo o práci s přízemi vím, Dovedu si představit, s jakým soustředěním a pozorností musí ženy při restaurování vytvarných děl pracovat. 

kultura muzeum
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.