Přiletěl čáp, jaro je tady!
FOTO: Elena Valeriánová

Přiletěl čáp, jaro je tady!

5. 4. 2016

Již dobrých 14 dní jsem s napětím očekávala přílet našeho pana čápa. A vida, v pátek 1. dubna se večer poprvé objevil na hnízdě. A tak víme, že jaro už opravdu přišlo k nám. Zhruba do týdne přiletí samička, postupně si společně vyspraví hnízdo a potom dojde k pojímání. Tuto jejich intimní chvilku se mi náhodou podařilo vyfotit 6. dubna 2014 :-).

Čápy pozoruji již několik let, kdy bydlím na sídlišti a denně chodím kolem bývalého Panského pivovaru, kde naši čápi sídlí. A za ty roky jsem se o čápech dověděla mnoho zajímavostí. (Píši do místních novin a 3 roky jsem spolupracovala při zpracování článků o čápech s ornitologem ČSO panem Jaroslavem Řehákem)

V roce 2012 čápi úspěšně zahnízdili a vyvedli 3 mláďata. Byla radost pozorovat tři malé hlavičky, které vykukovaly z hnízda. Asi proto, že bylo více mláďat, ta se dlouho bála létání, tak stále postávala na hnízdě, ale nakonec je rodiče donutili projít tou těžkou zkouškou. A koncem srpna společně celá rodinka odletěla do teplých krajů.

Rok 2013 byl hodně smutným rokem pro čápy. Celkově v celé naší republice vlivem nepříznivého počasí mnoho mláďat nepřežilo nebo i vejce "zamrzla" ještě v hnízdě. A mladí se tedy nevylíhli. Sledovat čapí rodiče, jak jsou smutní, to mi opravdu trhalo srdce.

 

Pro rok 2014 byl vyhlášen čáp ptákem roku

Česká Ornitologická společnost vyhlásila ptákem roku 2014 čápa bílého a čápa černého. Čáp bílý (Ciconia Ciconia) je tažný brodivý pták, kterého lidé dobře znají, neboť často hnízdí v jejich okolí. Každý rok odlétá na zimoviště v rovníkové a Jižní Africe, odkud se koncem března až začátkem dubna vrací na své hnízdiště zpátky. Táhne ve dne, jeho cesta vede převážně  nad pevninou, kde může využívat stoupající vzdušné proudy ohřátého vzduchu. Ty, když se opřou do velké plochy jeho křídel a vynesou ho do výše, usnadní mu přesun do velké vzdálenosti a čáp ušetří mnoho energie.

Život čápů je ovlivňován lidmi. Čápi žijí v pestré zemědělské krajině, kde jsou rybníky, mokřady, louky a pole (tak jako u nás). Tato krajina jim poskytuje pestrou potravu. Loví obratlovce, žáby i bezobratlé druhy. U nás často vidíme, že mu ze zobáku visí had nebo žába :-). Čáp je ohrožený druh!

Obdobně si počíná i čáp černý (Ciconia Nigra), ale s tím rozdílem, že nehnízdí poblíž lidského obydlí, ale v lese na stromech, někdy i hodně hluboko v lesním porostu. Jeho hnízdiště se v přírodě těžko nachází, protože čáp černý je plachý pták.

V roce 2014 se nám narodilo jedno mládě. Za pomoci místních hasičů se konalo 20. 6. kroužkování čápů, které ukázalo, že máme jen jedno mládě navíc s poškozenou letkou :-(. Později bylo zjištěno, že jde o genetickou vadu jednoho křídla, které znemožňovalo létání a marné bylo jeho snahu aspoň procvičovat nad hnízdem. Čapí mládě bylo odkázáno na pobyt v hnízdišti, kde ho ale oba rodiče vytrvale krmili. V poslední červencovou neděli mládě zřejmě chtělo hnízdiště opustit a tak ve snaze letět, což se nepodařilo, spadlo pod komín, kde hnízdí. Zůstalo ležet   u kašny, naštěstí bez poranění. Lidé nezůstali neteční, a tak byli povolání záchranáři z Plzně a čapí mládě bylo bez problémů odchyceno a převezeno do plzeňské ZOO. Rodiče čapího mláděte potom několik dní postávali na hnízdě a čápa vyhlíželi. Již v polovině srpna opět odletěli do teplých krajin.

Vloni se nám zde vydařilo jedno mládě, ačkoliv zpočátku to vypadalo, že žádné ani nebude.

A tím se dostáváme do současnosti, kdy tedy do konce týdne očekáváme přílet samičky a pak již brzy čapí pojímání a těšení se na mládě nebo raději mláďata.

 

Úvodní foto: Elena Valeriánová, ostatní fotografie autorka

příroda ptactvo
Hodnocení:
(4.7 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.