Začala olympiáda, lachtan
předpovídá Česku 9 zlatých

Začala olympiáda, lachtan
předpovídá Česku 9 zlatých

28. 7. 2012

Čeští sportovci by měli na 30. letních olympijských hrách v Londýně získat celkem devět zlatých medailí. Předpověděl to desetiletý lachtaní samec Meloun, jenž před návštěvníky v pražské zoologické zahradě odhadl počet nejcennějších kovů tím, že z vody ulovil kuželku s číslovkou devět. Akci přihlíželi čeští olympionici Jiří Čtvrtečka, Imrich Bugár, Bohumila Řešátková Řimnáčová a Robert Změlík.

Neomylná chobotnice

Módu zvířecích věštců při sportovních akcích odstartovala německá chobotnice Paul z akvária v Oberhausenu, která při mistrovství světa ve fotbale v roce 2010 přesně určila výsledky sedmi zápasů německé reprezentace. Hlavonožec, jenž před dvěma lety uhynul a dočkal se sochy v nadživotní velikosti, se nemýlil ani v předpovědi tehdejšího finálového zápasu mezi Španělskem a Nizozemskem.

Při letošním evropském fotbalovém šampionátu v Polsku a na Ukrajině věštila výsledky strakatá německá kráva Yvonne, fretka Fred z charkovské zoologické zahrady, vepř Foontik z Kyjeva nebo slonice Citta z krakovské zoo, která se však ve svých odhadech většinou mýlila.

Češi mají velká jména

A jak se to má s českými nadějemi doopravdy? Těžko odhadovat. Faktem je, že nominaci do Londýna získalo 133 českých sportovců, z nichž hned několik jednotlivců má slušnou šanci na zisk medaile. Mezi ně lze zařadit veslařku Miroslavu Knapkovou, která startuje druhý den po slavnostním zahájení. Má za sebou už dvoje olympijské hry, kdy v Athénách v roce 2004 skončila na čtvrtém místě ve skifu a o čtyři roky později v Pekingu byla pátá. V sobotu rovněž zahajuje ještě větší naděje – střelkyně Kateřina Emmons, která získala zlato a stříbro v Pekingu a bronz v Aténách.

Zvučným jménem je Ondřej Synek – český fenomén ve skifu, který se stal jedenáctkrát mistrem ČR, jedenkrát mistrem světa v roce 2010 a z posledních OH si přivezl stříbrnou medaili. Společně s Miroslavou Knapkovou se stávají hrozbou pro ostatní veslaře.

Jedním z nejžhavějších adeptů na medaili je bezesporu biker Jaroslav Kulhavý, který vloni zažil sezónu snů, a to když dokázal vyhrát mistrovství světa, Evropy i Světový pohár. Startovat bude až na samotném konci OH, tedy 12. srpna.

Bez problémů se kvalifikovala nejlepší česká tenistka Petra Kvitová, která se loni na trávníku All England Clubu stala vítězkou Wimbledonu. Největším želízkem v ohni v mužském tenise je samozřejmě Tomáš Berdych, který se však letos s wimbledonskou trávou rozloučil už v prvním kole. Doufejme, že jeho repete bude přesvědčivější.

Zářivou českou nadějí pro zisk medaile je skvělá oštěpařka Barbora Špotáková, která to již dokázala loni v Pekingu. Svým soupeřkám tehdy vyfoukla zlatou medaili a navrch přidala světový rekord v hodu oštěpem: 72,28 metru.

I tentokrát bude mít Česko zastoupení v kolektivních sportech. České basketbalistky si totiž postup na OH zajistily v Turecku. Na olympiádě v Athénách 2004 i před čtyřmi lety v Pekingu dosáhly “jen“ čtvrtfinále. Letos budou mít šanci toto umístění vylepšit.

Olympiády se celkem zúčastní více než 10 000 sportovců, kteří si mezi sebou rozdělí 302 kusů medailí ve 26 sportech. Těm našim držíme palce!

olympiáda sport
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.